Overslaan en naar de inhoud gaan

Deelzone 3 (Sint-Denijs-Westrem – Zwijnaarde)

Deelzone 3 (Sint-Denijs-Westrem – Zwijnaarde)

Status

In Studie

Weg

E40

WAT EN WAAROM?

Waarom zijn de werken nodig?

De E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde is een van de drukste zones in regio Gent. Er zijn veel in- en uitvoegbewegingen door de aansluitingen met de E17, de Adolphe Pégoudlaan (B402) en de Kortrijksesteenweg (N43). De korte afstand tussen beide verkeersknooppunten, Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde, en de vele verkeersuitwisselingen verstoren het doorgaand verkeer. Dit verhoogt het risico op ongevallen.

De bestaande geluidsschermen zijn verouderd en voldoen niet meer aan de huidige normen. Ook de waterafvoer van de snelweg naar het gemeentelijke rioleringsstelsel en omliggende beken is niet optimaal.

Doelstellingen van project

Met de herinrichting van de E40 streven we drie doelen na: 

  1. Verhoogde verkeersveiligheid

    De snelweg en de op- en afritten verkeersveiliger inrichten. Dit doen we onder andere door de verschillende verkeersstromen van elkaar te scheiden en de in- en uitvoeglengtes te vergroten.

  2. Betere leefkwaliteit en minder geluidsoverlast

    De leefkwaliteit van de wijken rondom de snelweg verhogen, door nieuwe en hogere geluidsschermen langs de snelweg te plaatsen. 

  3. Verbeterde waterhuishouding

    We willen het afwateringsstelsel verbeteren, en waar het kan, inzetten op infiltratie, buffering en vertraagde afvoer van regenwater.

Wegen en Verkeer wil met dit project de verkeersveiligheid vergroten, de files verminderen, de verouderde infrastructuur vervangen en de leefbaarheid en waterhuishouding verbeteren. Wat niet wordt nagestreefd, is een algemene capaciteitsuitbreiding voor het doorgaand verkeer op de autosnelweg E40.

Vijf alternatieven uit scopingnota

In de zomer van 2021 lag de scopingnota ter inzage. In de nota werden vijf alternatieven bestudeerd:

  1. Basisscenario:
    • In dit scenario komen er weefstroken aan beide zijden van de snelweg.
    • Er worden nieuwe geluidsschermen geplaatst. Deze schermen worden zo dicht mogelijk bij de autosnelweg geplaatst. Ze bestaan uit stalen profielen om de vijf meter, met onderaan een betonplint en een reeks akoestische panelen van 5 meter bij 0,5 meter.
    • Het afwateringsstelsel wordt verbeterd.

Een weefstrook is een strook waar voertuigen van op- en afritten veilig kunnen invoegen of afslaan, zonder het verkeer te verstoren. Zo moet verkeer dat zich van het ene complex naar het andere begeeft zich niet meer mengen met doorgaand verkeer op de E40.

  1. Terugvalscenario:
    • Optimalisatie van de op- en afritten, zonder de aanleg van weefstroken.
    • Er worden nieuwe geluidsschermen geplaatst.
    • Het afwateringsstelsel wordt verbeterd.
  2. Nulplusalternatief:
    • De bestaande toestand blijft behouden. Het enige dat aangepast wordt, is het snelheidsregime. Dat wordt aangepast van 120 km/u naar 100 km/u voor personenwagens en 90 km/u voor vrachtverkeer.
  3. Basisscenario met snelheidsverlaging:
    • Dit scenario omvat het basisscenario: er komen weefstroken aan beide zijden van de snelweg, er worden geluidsschermen geplaatst en het afwateringsstelsel wordt verbeterd.
    • Daarnaast wordt het snelheidsregime op de snelweg aangepast van 120 km/u naar 100 km/u voor personenwagens en 90 km/u voor vrachtverkeer. 
  4. Terugvalscenario met snelheidsverlaging:
    • Dit scenario omvat het terugvalscenario: de op- en afritten worden verbeterd, maar er komen geen weefstroken. Er worden nieuwe geluidsschermen geplaatst en het afwateringsstelsel wordt verbeterd.
    • Daarnaast wordt het snelheidsregime op de snelweg aangepast van 120 km/u naar 100 km/u voor personenwagens en 90 km/u voor vrachtverkeer. 

De effecten op mens en milieu van deze vijf verschillende scenario’s werden in detail onderzocht in het MER-onderzoek (milieueffectenrapport), dat werd afgerond in 2024. Op basis van het MER wordt er één scenario naar voor geschoven: het basisscenario. 

Waarom scenario 1, het basisscenario? De scenario’s waarbij enkel een snelheidsverlaging werd voorgesteld, verbeterden de verkeersveiligheid en doorstroming nauwelijks. De scenario’s met enkel een optimalisatie van de op- en afrittencomplexen verbeterden de verkeersveiligheid en doorstroming, maar minder sterk dan de scenario’s met weefstroken. De weefstroken verlagen het aantal potentiële conflicten drastisch: het basisscenario komt het meest tegemoet aan de doelstellingen van het project.

Naast de werken in Sint-Denijs-Westrem - Zwijnaarde willen we ook deelzones van de E40 in Merelbeke en Wetteren aanpakken. U leest er meer over op deze webpagina. Deze zones hebben een aparte planning en vergunningsaanvragen.

TIMING EN IMPACT?

Openbaar onderzoek vanaf 20 maart 2025

Nu het milieu-effectenonderzoek is afgerond, heeft Wegen en Verkeer een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning voor de gekozen variant (het basisscenario).

De plannen en de resultaten van het milieueffectenrapport liggen ter inzage, tijdens het openbaar onderzoek. Dat openbaar onderzoek loopt van 20 maart tot en met 18 april 2025. U kan alle documenten inkijken via het omgevingsloket.

Tijdens het openbaar onderzoek kunnen burgers, organisaties en belanghebbenden de ontwerpplannen en de bijbehorende documenten inkijken. Na het onderzoek worden alle inspraakreacties gebundeld en verwerkt in een verslag. Daarna wordt er een beslissing genomen over de omgevingsvergunningaanvraag.

Een project van Wegen en Verkeer doorloopt een vaste reeks van administratieve stappen voor de eerste spadesteek plaatsvindt. Een overzicht van de verschillende stappen vindt u terug op deze webpagina.

Timing en fasering

De werken worden in verschillende fases uitgevoerd:

  1. Voorbereidende werken:
  • Verwijderen van grondbermen
  • Afbraak van bestaande geluidsschermen
  • Verwijderen van verhardingen die opnieuw aangelegd worden
  1. Herinrichtingswerken:
  • Aanleg van nieuwe verharding en wijziging van bestaande verharding
  • Optimalisatie op- en afritten van Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde
    • Scheiding van verkeersstromen tussen E17 Antwerpen en Kortrijk bij Zwijnaarde.
    • Scheiding van verkeersstromen tussen B402 en N43 bij Sint-Denijs-Westrem.
  • Aanleg van weefstroken op de bestaande pechstrook
  • Inrichting van nieuwe pechhavens
  • Optimalisatie van het afwateringsstelsel
    • Twee infiltratiebekkens aan het complex van Sint-Denijs-Westrem voor bufferen van regenwater.
    • Vier wadi’s voor de afvoer en infiltratie van regenwater bij hevige neerslag.
    • Aanpassing van de Grietgracht voor een nieuwe afslagstrook, inclusief het afbreken van de bestaande kopmuur en het plaatsen van een betonnen koker. 
  • Plaatsing van nieuwe, hogere geluidsschermen dichter bij de snelweg
  1. Afwerking:
  • Plaatsen van wegmarkeringen
  • Installatie van signalisatie