Overslaan en naar de inhoud gaan

Rondweg N42 in Sint-Lievens-Esse

Algemeen Overzicht

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

N42

Wat en waarom?

Een veilige verbindingsweg  

De N42 is een drukke verkeersas tussen Zottegem en Geraardsbergen/Brakel. Verschillende verkeersstromen komen er samen: lokaal verkeer, verkeer richting de E40, tractoren en fietsers. Vandaag is de N42 hiervoor niet uitgerust. Ter hoogte van Sint-Lievens-Esse is de weg bovendien smal met veel bochten. Dat zorgt voor onveilige situaties en sluipverkeer. Met een aanpassing van de weg werken we aan een verbeterde veiligheid en leefbaarheid.

We gaan de N42 daarom herinrichten. In de toekomst krijgt elke verkeersstroom een eigen plek. 

  • Tussen de rotonde aan de Langestraat en Witte Brug leggen we de N42 opnieuw aan op het bestaande tracé. 
  • Tussen Witte Brug en de Gentweg bouwen we een nieuwe weg rond enkele woonkernen (= rondweg). De huidige N42 wordt een rustige, lokale weg.

Lees meer over het ontwerp.

Timing en impact?

Studiefase bijna afgerond

Alvorens de schop in de grond gaat, doorloopt elk project een reeks administratieve stappen. De herinrichting van dit stuk van de N42 bevindt zich momenteel nog in de studiefase. De werken starten ten vroegste in 2024. Ontdek waar we precies zitten in het proces  op het tabblad ‘Timing’.

Er werd een nieuw, uitgebreid Project-MER opgemaakt. Zo’n milieueffectenrapport is een onderzoek naar de mogelijke gevolgen op mens en milieu. Meer informatie leest u op het tabblad ‘Project-MER’.