Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie Leonardtunnel

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R0
E411

Wat en waarom?

Langere levensduur voor tunnels onder Leonardkruispunt

Onder het Leonardkruispunt liggen twee tunnels: een van de Brusselse ring (R0) en een van de E411. De tunnels dateren van de jaren zeventig en tachtig. Om de levensduur van de tunnels te verlengen, is een grondige renovatie noodzakelijk. We herstellen de betonnen structuur en vernieuwen de volledige uitrusting, van de verlichting en ventilatie tot alle pictogrammen. We leggen ook een nieuw wegdek aan in de tunnel.

Leonardtunnel R0

De Leonardtunnel bestaat uit vier tunnelkokers. Twee liggen op de R0 (eentje richting Waterloo en eentje richting Zaventem) en twee op de E411 (richting Brussel en richting Namen). Al deze kokers worden gerenoveerd. ©Google Maps


 

Om de dakplaat van de Leonardtunnel te beschermen, gebruiken we een duurzame onderhoudstechniek: een kathodische bescherming. Meer daarover op de pagina ‘Techniek’. In een video leggen we daar kort uit hoe we de tunnel renoveren.

Agenda tunnelsluitingen over heel Vlaanderen

Het Vlaams Verkeerscentrum vermeldt op deze webpagina alle tunnelsluitingen voor heel Vlaanderen. Zowel de sluitingen in het kader van regulier onderhoud of renovatie kan je hier per tunnel terugvinden. Deze site bevat de meest up-to-date info over alle tunnelsluitingen in het beheer van Wegen en Verkeer

Timing en impact?

Werken vanaf midden april 2023

In april 2023 start de grondige renovatie van de Leonardtunnel. De aannemer werkt in verschillende fases. Eerst is de tunnel van de Brusselse ring aan de beurt, vanaf 2024 de tunnel van de E411. De aannemer werkt zoveel mogelijk 's nachts om de hinder te beperken.

Op het tabblad 'Actuele hinder' lees je alles over de verwachte verkeershinder. Op het tabblad 'Timing en fasering' vind je de planning van de werken. .