Procedures en timing
Procedures en timing
Waar staan we vandaag?
De afgelopen decennia werd de Oostelijke Tangent al grondig onderzocht. Omdat er geen geschikte oplossing was voor de bereikbaarheid van de bedrijvenzone Europark-Zuid, lag het project enkele jaren stil. Na overleg met de bewoners van de Damstraat en alle betrokken bedrijven op Europark-Zuid vonden we een gedragen oplossing.
Een overzicht van de voorbije en toekomstige stappen:
- Een gewestelijk uitvoeringsplan (GRUP) is noodzakelijk wanneer de bestemming van een gebied aangepast wordt, zoals voor dit project het geval is. Voor dit project werd het GRUP in 2017 goedgekeurd. Meer info leest u op de website van Ruimte Vlaanderen.
- Omdat er vragen waren rond de ontsluiting van het bedrijventerrein Europapark-Zuid is het GRUP op die plaats in 2019 gedeeltelijk vernietigd. Na overleg met de bewoners van de Damstraat en alle betrokken bedrijven op Europark-Zuid is er een extra studie uitgevoerd naar de verschillende ontsluitingsmogelijkheden voor het bedrijventerrein. Alle informatie hierover leest u op de webpagina van de stad Sint-Niklaas.
- Om het project te kunnen uitvoeren, zijn er grondverwervingen nodig. Ondertussen zijn de meeste eigendommen langs het tracé verworven en lopen de laatste gesprekken voor verwerving in der minne. Het Agentschap Wegen en Verkeer is dus nu al eigenaar van bijna alle gronden.
- In 2024 sturen we het ontwerp bij op basis van nieuwe wegcategorisering en ontwerprichtlijnen. Dit moet afgerond zijn begin 2025.
- In 2024 is ook de opmaak van een Project-MER (projectmilieueffectenrapport) gestart. Hierbij onderzoeken we de mogelijke gevolgen van het project op mens en milieu. Dit zal begin 2026 afgerond zijn.
In kader van het milieueffectenrapport zijn er vanaf november 2024 geluidsmetingen op het terrein. Hiermee brengen we het huidige geluidsniveau in kaart en bepalen we de impact van het project. De metingen vinden plaats op verschillende locaties langs het geplande traject van de Oostelijke Tangent. We plaatsen een microfoon op een standaard en meten het geluidsniveau. Soms zal het nodig zijn om metingen op privéterrein uit te voeren. Dat blijft beperkt tot het plaatsen van de apparatuur. Het terrein wordt niet aangetast en alles wordt netjes achtergelaten in de oorspronkelijke staat.
- Vanaf voorjaar 2025 start er een archeologisch onderzoek. Hiermee kunnen we eventuele waardevolle historische vondsten documenteren en beschermen. In een eerste fase voeren we boringen uit om mogelijke archeologische sporen in kaart te brengen. Deze boringen vinden grotendeels plaats op het openbaar domein. Op basis daarvan bepalen we welk verder onderzoek nodig is. Moest er verder onderzoek op privéterrein nodig zijn, nemen we vooraf contact op met de betrokkenen.
- In de loop van 2026 bereiden we de aanvraag van de omgevingsvergunning voor die we bij afronding van het project-MER indienen. We hopen midden 2026 de omgevingsvergunning te bekomen.
- Eenmaal die verleend is, schrijven we een aanbesteding uit voor een aannemer die de werken zal uitvoeren.
- Pas daarna kunnen we een concrete timing van de werken opstellen.
Deze planning is onder voorbehoud van een vlot verloop van het proces.