Parkeeronderzoek
Parkeeronderzoek
Parkeergelegenheid in cijfers
In het kader van dit project lieten we in november 2018 een parkeeronderzoek uitvoeren op en rond de Turnhoutsebaan. Hierbij is de bezetting van de parkeerplaatsen in kaart gebracht, en dit op zes verschillende week- en weekenddagen, telkens van 08.00 tot 18.00 uur. Het studiebureau hield rekening met de Turnhoutsebaan en de zijstraten en parkings die zich binnen een wandelafstand van maximum 400 meter van de N12 bevinden.
Vandaag zijn er ongeveer 225 (langs)parkeerplaatsen op de Turnhoutsebaan. Op het drukste moment van de dag, dit is in de late voormiddag en rond de middag, zijn ca. 200 plaatsen ingenomen. Dat komt ongeveer overeen met 90% van het totaal aantal parkeerplaatsen. In een straal van 400 meter op en rondom de N12 zijn ruim 850 parkeerplaatsen beschikbaar, inclusief de parkeerplaatsen langs de Turnhoutsebaan. Tijdens het piekmoment, tussen 11.30 en 12.30 uur, zijn ca. 600 plaatsen bezet, oftewel ongeveer 73% van het aantal beschikbare plaatsen.
Op zoek naar oplossingen
Uit ruimtelijk onderzoek en rekening houdend met de minimumvereisten en ontwerpprincipes, blijkt dat het nieuwe ontwerp impact zal hebben op de hoeveelheid langsparkeerstroken.
De gemeente engageert zich om het verlies te compenseren. Dat doet ze door extra parkeerpockets aan te leggen in de directe omgeving van de Turnhoutsebaan. De voorbije jaren zijn zo al enkele parkeerpockets in gebruik genomen. Een aantal zijn in aanvraag. De gemeente onderhandelt ook om bij toekomstige projecten voorwaarden op te leggen voor het voorzien van publieke parkings.
Belang van een goede weginrichting voor lokale economie
Parkeergelegenheid is belangrijk voor de lokale economie. Maar het is zeker niet het enige aspect dat zorgt voor een aantrekkelijke winkelkern. De gemeente liet samen met de provincie een detailhandelsstudie uitvoeren en doorliep een DNA-traject om informatie te verzamelen over de koopstromen, de beleving van de (sociale) ruimte en de winkelervaring. Van daaruit kan mee worden nagedacht over de wenselijke invulling van de restruimte langs de Turnhoutsebaan.
De gemeente doet daarvoor ook beroep op de Profploef van Vlaio. Dat is een expertengroep die mee nadenkt over een oplossing om de handelskern te versterken. Zo kijken zij naar de activering van straten en pleinen, het ontwerp van de Turnhoutsebaan vanuit commercieel perspectief en ruimtelijke kwaliteit. Daarnaast geven ze advies over duurzame mobiliteit en minder hinder maatregelen tijdens de uitvoering van de werken.