Herinrichting op- en afrittencomplex

Regio
Gemeente
Weg
Datum 2020

Het openbaar onderzoek van de omgevingsvergunning voor dit project loopt van 5 december 2019 tot en met 3 januari 2020. Op het Omgevingsloket vind je alle info en heb je de mogelijkheid om een bezwaarschrift in te dienen.

Het knooppunt van de Haspengouwlaan (N3) met de Naamsesteenweg (N80) is een bottleneck in de verkeersafwikkeling van het verkeer komende van Stayen richting stadscentrum. Met extra rijstroken en aparte afslagstroken wil AWV er de doorstroming verbeteren. Ook het wegdek over de brug wordt heraangelegd. Tegelijk wordt het knooppunt veiliger voor fietsers: de fietspaden over de brug verdwijnen en in de plaats komt een fietsoversteekplaats met middeneiland.

Noordkant knooppunt N3 x N80 (kant Sint-Truiden):

Wat verandert er?

  • Afrit N3 voor verkeer richting centrum verlegd.
  • Aan weerskanten van de brug verdwijnt de bestaande fietsoversteek. Fietsen over de brug niet langer mogelijk.

Zuidkant knooppunt N3 x N80 (kant Bevingen):

Wat verandert er?

  • Bypass voor verkeer richting Gingelom
  • Bypass en invoegstrook N80 voor verkeer richting centrum
  • Aparte afslagstrook N80 voor verkeer richting Tienen en Luik
  • Veilige fietsoversteek met middeneiland op N80

Wat zijn de volgende stappen?

De herinrichting van het knooppunt van de Haspengouwlaan (N3) met de Naamsesteenweg (N80) is voorzien in de loop van 2020. Van de drie projecten in Sint-Truiden is de aanleg van het knooppunt dus het meest concreet.

Openbaar onderzoek

Onlangs heeft het Agentschap Wegen en Verkeer bij Ruimte Vlaanderen de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend. Aansluitend volgt nu een openbaar onderzoek waarbij de bevolking gedurende 30 dagen de ontwerpplannen kan inkijken en eventuele bezwaren kan indienen. Je kan het projectdossier en de plannen digitaal raadplegen via het Omgevingsloket of inkijken op het stadhuis. De concrete start- en einddatum van het openbaar onderzoek zijn nog niet bekend en volgen later

Werkzaamheden

Een concrete startdatum voor de uitvoering van de werken is er nog niet. Dit is afhankelijk van het verloop van de procedures voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning en het aanstellen van een aannemer. Maar AWV gaat ervan uit dat de werken kunnen starten in de loop van 2020.

Minderhinder-maatregelen

Wegeniswerken zonder hinder bestaan niet. AWV treft tijdens de werkzaamheden wel minderhinder-maatregelen zodat iedereen bereikbaar blijft en alle verkeer kan blijven rijden. De werken worden gefaseerd uitgevoerd en zouden een klein half jaar duren.

 

 

Schrijf in op de digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de grote mobiliteitsprojecten in Sint-Truiden, en schrijf je in op de digitale nieuwsbrief via de knop op deze webpagina. 

 

Contact?

Voor vragen kan je contact opnemen met Wegen en Verkeer Limburg via tel. 011 74 23 00 of via www.wegenenverkeer.be/contactformulier

 

 

Ontbrekende schakels voor de Truiense fietser ingevuld vanaf 2020
Het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Sint-Truiden bundelen de krachten om de Truienaren veilig en vlot op de fiets te krijgen. Om een aantal ontbrekende fietsschakels in te vullen en knelpunten veiliger te maken, wordt de komende jaren bijna 8 miljoen euro geïnvesteerd. Eerste stap is het knooppunt N80 x N3: de op- en afritten aan de Naamsesteenweg en de Noord-Oostelijke Omleiding worden volgend jaar vernieuwd. De jaren nadien volgt de realisatie van een fietssnelweg tussen Brustem en Stayen, parallel aan de Haspengouwlaan (N3). 
Meer informatie hierover vindt u in deze folder en op de onderstaande webpagina's:
N3 - Aanleg fietspaden en fietstunnel
N3 - Vernieuwing rotonde Stayen