Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting kruispunten Turnhoutsebaan (N18) met Kapellestraat en Postelarenweg

Herinrichting kruispunten Turnhoutsebaan (N18) met Kapellestraat en Postelarenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Mol

Weg

N18

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant om de kruispunten van de Turnhoutsebaan (N18) met de Kapellestraat en Postelarenweg te vernieuwen. AWV wil de verkeersveiligheid en doorstroming op en rond de kruispunten verbeteren voor alle weggebruikers.

Wat en waarom?

Aanleiding van het project

Uit verschillende bevragingen blijkt dat het drukke kruispunt van de Turnhoutsebaan en Kapellestraat door vele fietsers ervaren wordt als verkeersonveilig. Ook voor autoverkeer is het huidige kruispunt allerminst evident. Verkeer uit de Kapellestraat richting centrum heeft het door de drukte op de Turnhoutsebaan vaak moeilijk om deze beweging te maken. Hierdoor lopen de wachtrijen in de Kapellestraat tijdens spitsuren snel op.

Bij de heraanleg van de Leenhofstraat in 2012 stonden er tijdelijke verkeerslichten op het kruispunt Turnhoutsebaan – Kapellestraat. Dit werd door velen als uiterst positief ervaren. Op basis hiervan startte Agentschap Wegen en Verkeer een project op waarbij het volledige kruispuntencomplex is herbekeken.

Meer details over de vernieuwing en het ontwerpplan vindt u onder 'Toekomstbeeld'.

Heraanleg Kapellestraat

Bij de herinrichting van het kruispunt Turnhoutsebaan – Kapellestraat krijgt deze laatste straat al een aanzet voor de eerste meters van nieuw fietspad langs beide zijdes. Dit vormt de voorbereiding op de beoogde heraanleg van de Kapellestraat. In dit dossier zitten ook uitgebreide rioleringswerken omvat, wat uiteraard de complexiteit fors verhoogt en de timing van dit project sterk beïnvloedt. De gemeente Mol wenst van dit belangrijk dossier verder werk te maken.

Timing en impact?

Grondverwervingen (afgerond) 

Om al deze werken te kunnen uitvoeren, moesten een aantal grondverwervingen gebeuren. De specifieke grondverwervingen zijn zowel nodig voor de bushaltes als de toekomstige afslagstroken op het kruispunt. Het betreft telkens beperkte stukjes voortuin. AWV en de gemeente Mol informeerden de betrokken eigenaars persoonlijk tijdens een infosessie op 8 februari 2023. Ondertussen zijn de grondverwervingen succesvol afgerond. 

Nutswerken zijn klaar

Voor de effectieve heraanleg kon starten, vernieuwden de nutsmaatschappijen de nodige kabels en leidingen. De nutswerken zijn eind augustus gestart en duurden tot 20 december 2023.

Wegenwerken in twee fases

In januari startte AWV met de hoofdwerken aan de kruispunten. Tijdens deze werken worden de aansluitingen met de Kapellestraat en de Postelarenweg afgesloten en geldt er eenrichtingsverkeer ter hoogte van de werfzone op de Turnhoutsebaan. Aan de kant van de Kapellestraat (fase 1) is de Turnhoutsebaan al vernieuwd. Op donderdag 29 februari zijn we gestart aan de kant van de Postelarenweg (fase 2).

Van woensdag 10 tot en met vrijdag 12 april zal de asfaltering en markering van het kruispunt gebeuren. Aansluitend moeten ook nog enkele afwerkingen gebeuren en gaat tot en met vrijdag 19 april opnieuw het eenrichtingsverkeer in voege. Als alles volgens planning verloopt, gaat de vernieuwde Turnhoutsebaan op vrijdagavond 19 april open. Meer informatie over de verkeerssituatie leest u op actuele hinder