Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg op-en afrittencomplex van E40 in Drongen

Procesverloop - en organisatie

Procesverloop - en organisatie

Status

In Studie

Plaats

Weg

E40

 

De verschillende stappen

We onderscheiden het proces voor het bekomen van een Gewestelijk Ruimtelijk UItvoeringsPlan (GRUP)  dat dat ruimte voor het nieuwe complex moet voorzien en bepalen, en het proces van de vormgeving van het complex dat in die ruimte voorzien binnen het GRUP zal worden gebouwd.

Voor het GRUP-proces gaan we verder als volgt:

  • De opmaak van het ontwerp GRUP en de milieubeoordeling van de verschillende weerhouden inrichtingsvarianten is voorzien tegen het najaar van 2024
  • In het najaar van 2024 wordt de in de procedure voorziene 'plenaire vergadering' gehouden
  • Dan volgt de voorlopige vaststelling van het RUP en 
  • Het openbaar onderzoek in november/december 2024
  • Na verwerking van de inspraakreacties en adviezen wordt het RUP definitief vastgesteld door de Vlaamse Regering. Hierbij mikken we op de zomer van 2025.

Parallel en verweven met dit proces worden de inrichtingsalternatieven (de manieren waarop het complex en haar inpassing in de ruimte) voor het centraal complex verder onderzocht door het Agentschap Wegen en Verkeer, in overleg met de actoren uit het plangebied. Bij de voorlopige vaststelling van het GRUP is het ook duidelijk welke familie van varianten weerhouden is. Vanaf dan kan de specifieke vormgeving van het complex binnen die contouren gebeuren. Bij het uitwerken van het ontwerp, vanaf najaar 2025, zetten we de praktijk van intensieve interactie met omgeving en stakeholders verder.

Principes

Het proces dat we willen lopen om te komen tot een nieuw complex  wordt bepaald door drie leidende principes.

1. Open proces

Het GRUP Herinrichting Complex E40 Drongen moet een breed gedragen project zijn. Daarom willen we een open proces aangaan met belanghebbenden. Dat betekent dat we in dialoog met belanghebbenden de probleemstelling, doelstellingen en onderzoeksvragen definiëren. We onderzoeken met andere woorden de noden en potenties. Op basis daarvan brengen we actoren samen en bouwen we coalities rond kansen. In dialoog met belanghebbenden definiëren we een gezamenlijke ambitie die uitgaat van een win-win. In die zin beschouwen wij de maatschappelijke meerstemmigheid van belanghebbenden als een absolute troef. We zetten deze meerstemmigheid in om mogelijkheden en kansen te detecteren. Hierdoor kunnen we een breed gedragen project definiëren dat winsten met zich meebrengt op meerdere vlakken

 2. Integraal werken

Een tweede uitgangspunt is het samen zoeken naar een gedragen compromis door in te zetten op een integrale aanpak. We geloven namelijk dat we het grootste draagvlak kunnen verwerven als we dit proces niet enkel vanuit een mobiliteitsperspectief benaderen, maar ook aspecten als kwalitatieve (stedelijke en open) ruimte, landschap en ecologie, (erfgoed) als gelijkwaardige aspecten meenemen.

3. Samen met belanghebbenden

Als derde uitgangspunt worden vragen, noden, wensen en bezorgdheden meegenomen in het proces, en worden belanghebbenden betrokken in de definiëring van de onderzoeksvragen en de oplossingen.

Projectorganisatie

Doelen

We willen belanghebbenden dus structureel en intensief betrekken bij het ontwerptraject. Het doel daarvan is velerlei:

- Kenniscreatie: samen nieuwe kennis creëren om nieuwe denkrichtingen te kunnen ontwikkelen

- Kennistoetsing: kennis en bijhorende inzichten voorleggen ter verfijning of aanvulling

- Kennisverzameling: kennis en bijhorende inzichten ophalen bij (lokale) experten

- Kennismededeling: kennis en bijhorende inzichten overbrengen

- Kennisvalidatie: kennis en bijhorende inzichten bevestigen en bekrachtigen

De geïntegreerde aanpak waarbij belanghebbenden intrinsiek onderdeel uitmaken van ons ontwerpproces weerspiegelt zich in de beheersstructuur van het project. We betrekken de verschillende groepen door op basis van de rol en de nood van de verschillende groepen overlegfora te voorzien. Zowel de lijst van betrokkenen als de fora zijn een dynamisch gegeven onderhevig aan het projectverloop en de noden die zich stellen. 

Fora

  1. Planteam: de opdrachtgevers van de studie: Wegen en Verkeer en Departement Omgeving ondersteund door Tractebel en DenS
  2. Werkgroep Lokaal Beleid: Overlegplatform tussen planteam en betrokken lokale besturen
  3. Reflectiekamer: Een platform waarmee we deze opdracht op globaal niveau en op geregelde tijdstippen kunnen terugkoppelen met een breed scala van belanghebbenden: overheden, middenveld, actiegroepen en experten. 
  4. Werkateliers: Overleg- en denkmomenten open voor iedereen. De ateliers worden in het leven geroepen om het debat te verruimen met nieuwe actoren in het proces. We gaan op zoek naar een deelnemersveld complementair aan de reflectiekamer, met een focus op terreinkennis en kennis van de specifieke wijken en deelgebieden die in het ontwerpend onderzoek aan bod komen.
  5. Dialoog/Infomarkten: Voor het brede publiek eom breed en helder te informeren over de context van het proces, de procesaanpak, het plangebied, …
  6. Bilaterale overlegmomenten

Procesverloop

Een open proces gaat gepaard met het samen vastleggen van conclusies, afspraken en engagementen in verschillende stadia van het proces. Elk stadium van het proces kent op die manier een fase van divergeren (breed consulteren – ideeën ophalen) en een fase van convergeren (beslissingen

verankeren). Het is bovendien een iteratief proces waarbij we het proces van consulteren en verankeren iedere stap herhalen om zo toe te werken naar een steeds concreter voorstel.