Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw van voetgangersbrug over A8 ter hoogte van de Rodenemweg

Bouw van voetgangersbrug over A8 ter hoogte van de Rodenemweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

A8

UPDATE 8/10/2021: de nieuwe brug wordt op vrijdag 8 oktober of dinsdag 12 oktober geopend voor voetgangers.

Wat en waarom?

Stalen voetgangersbrug over de A8

In 2021 legt het Agentschap Wegen en Verkeer een stalen voetgangersbrug aan over de A8 ter hoogte van de Rodenemweg in Halle.

Het Agentschap Wegen en Verkeer bouwt een voetgangersbrug over de A8 ter hoogte van de Rodenemweg.

Adviesroute voor fietsers: langs kanaal  

De voetgangersbrug aan de Rodenemweg is enkel bereikbaar via trappen. Ze is dus niet bedoeld voor fietsers, enkel voor voetgangers. Fietsers die zich van Rodenem naar het centrum van Halle willen verplaatsen, wordt aangeraden om via de Kanaalstraat en het jaagpad langs het kanaal te fietsen. 

Twee tijdelijke fiets- en voetgangersbruggen en helling voor brug Rodenemweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in 2022 een opdracht aanbesteden voor het ontwerp en de bouw van twee tijdelijke fiets- en voetgangersbruggen over de A8, ter hoogte van de Nijvelsesteenweg (N28) en de Halleweg. Het ontwerpbureau dat die bruggen zal ontwerpen, zal ook de mogelijkheid onderzoeken om een helling aan te leggen aan de voetgangersbrug van de Rodenemweg - die in tegenstelling tot de twee andere bruggen niet voor tijdelijk gebruik bestemd zal zijn. De bedoeling is om de brug ook toegankelijk te maken voor mensen met een handicap, voor rolstoelen en voor kinderwagens. Op deze pagina vindt u meer nieuws over het project van de twee fiets- en voetgangersbruggen. 

Zebrapad en verkeerslichten onder voetgangersbrug blijven in gebruik 

Onder de brug blijft er een zebrapad liggen, zodat ook mensen die de trappen niet op geraken de A8 kunnen blijven oversteken ter hoogte van de Rodenemweg. Het zebrapad aan de andere kant van het kruispunt (de kant van het kanaal, niet de kant van de Brusselse ring) wordt verwijderd. Als je als voetganger uit het centrum van Halle komt en je wil de A8 oversteken naar Rodenem, zal je voortaan eerst de Rodenemweg moeten oversteken om via de brug of het zebrapad onder de brug over te steken. De drukknoppen voor de voetgangers die het zebrapad onder de brug gebruiken, blijven werken zoals voor de bouw van de brug. 

Timing en impact?

Werken in drie fases

 

Fase 1: plaatsen funderingen (maart 2021)

  • Wat? De aannemer plaatst aan beide kanten van de A8 de fundering van de trappentorens, twee grote betonplaten van 11 meter lang en 6 meter breed.

Fase 2: bouw trappentorens (september 2021)

  • Wat? De aannemer start ter plekke met de opbouw van de trappentorens.
  • Hinder?
    •  De werken gebeuren vooral naast de rijweg. Voor het verkeer is er de komende weken dus weinig hinder. Voor specifieke ingrepen kan er tijdelijk de rechterrijstrook van de A8 ingenomen worden.

Fase 3: plaatsen brug (17 en 18 september 2021)

  • Wat? De brug zelf wordt bovenop de trappentorens geplaatst. Tegelijkertijd vernieuwt de aannemer het wegdek van de A8. De brug wordt dan verder afgewerkt tot eind september ​​​​​​.​
  • Hinder?
    • Gedurende twee weekendnachten wordt de A8 tussen 23u00 's avonds en 5u00 's ochtends volledig afgesloten.