Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw van voetgangersbrug over A8 ter hoogte van de Rodenemweg

Bouw van voetgangersbrug over A8 ter hoogte van de Rodenemweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

A8

UPDATE 19/05/2021: Wegens een vertraging bij de bouw van de trappentorens en brugdek in de werkplaats van de staalfabrikant, zal de plaatsing op het terrein pas vanaf september kunnen gebeuren. In maart werden de funderingen van de nieuwe voetgangersbrug geïnstalleerd. Nu wordt er een tijdje niet gewerkt op het terrein. Meer info over de timing leest u onderaan deze pagina.

 

 

Wat en waarom?

Stalen voetgangersbrug over de A8

In 2021 start het Agentschap Wegen en Verkeer met de bouw van een stalen voetgangersbrug over de A8 ter hoogte van de Rodenemweg in Halle.

Onderhoud wegdek

Om de brug over de A8 te plaatsen, moet de weg deze zomer enkele nachten volledig worden afgesloten. De aannemer maakt van de gelegenheid gebruik om het wegdek zelf te vernieuwen. Het gaat over een stuk van ongeveer 550 meter, tussen het kruispunt met de Rodenemweg en de brug van de A8 over de Edingesteenweg (ter hoogte van de Colruyt).

Het Agentschap Wegen en Verkeer bouwt een voetgangersbrug over de A8 ter hoogte van de Rodenemweg.

Herinrichting en ondertunneling van de A8

Er is sinds vele jaren sprake van een grote herinrichting van het stuk van de A8 tussen het kanaal Brussel - Charleroi en de aansluiting met de Brusselse ring (R0). De bedoeling is om dat stuk weg gedeeltelijk te ondertunnelen. Wegen en Verkeer heeft de afgelopen jaren enkele studies laten uitvoeren en overleg gepleegd met de stad Halle over de verschillende alternatieven. In afwachting van de grote herinrichting, plant Wegen en Verkeer de aanleg van twee tijdelijke fiets- en voetgangersbruggen, aan de Nijvelsesteenweg en de Halleweg. 

Timing en impact?

Werken in drie fases

 

Fase 1: plaatsen funderingen (maart 2021)

 • Wat? De aannemer plaatst aan beide kanten van de A8 de fundering van de trappentorens, twee grote betonplaten van 11 meter lang en 6 meter breed.

Van eind maart tot september wordt er niet gewerkt op de A8. De staalbouwer is in zijn atelier aan het werk aan de opbouw van de brug.

Fase 2: bouw trappentorens (september 2021)

 • Wat? De aannemer start ter plekke met de opbouw van de trappentorens.
 • Hinder?
  • Het aantal rijstroken op de A8 blijft behouden, maar de rijstroken worden versmald. Voor specifieke ingrepen kan er tijdelijk de rechterrijstrook van de A8 ingenomen worden.
  • Er wordt zoveel mogelijk buiten de spitsuren gewerkt om de hinder te beperken. 
    

Fase 3: plaatsen brug (17 en 18 september 2021)

 • Wat? De brug zelf wordt bovenop de trappentorens geplaatst. Tegelijkertijd vernieuwt de aannemer het wegdek van de A8.
 • Hinder?
  • Gedurende twee weekendnachten wordt de A8 tussen 23u00 's avonds en 5u00 's ochtends volledig afgesloten.
  • De brug wordt dan verder afgewerkt tot eind september