Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw van twee tijdelijke fiets- en voetgangersbruggen over de A8

Bouw van twee tijdelijke fiets- en voetgangersbruggen over de A8

Algemeen Overzicht

Status

In studie

Provincie

Vlaams-Brabant

Plaats

Wegen en Verkeer plant de bouw van twee tijdelijke fiets- en voetgangersbruggen over de N203a (lokaal ook bekend als de A8) in Halle. 

N203a / A8 

Het stuk van de A8 tussen tussen het knooppunt van de Brusselse ring (R0) en het kanaal Brussel-Charleroi in Halle was vroeger bekend als de N203a. Sinds een aantal jaar is het wegnummer van dit stuk weg ook "A8", net zoals de snelweg voorbij het kanaal richting Doornik.

Twee tijdelijke bruggen voor omwonenden en actieve weggebruikers 

Hoewel het stuk van de A8 tussen de Brusselse ring en het kanaal geen autosnelweg is, wordt hij heel druk gebruikt - - vooral dan in de spitsuren, door pendelaars die in Brussel werken. Om de weg de komende jaren veiliger te maken, zal Wegen en Verkeer twee tijdelijke fiets- en voetgangersbruggen bouwen ter hoogte van de kruispunten van de Nijvelsesteenweg en de Halleweg. De bedoeling is dat de omwonenden en de actieve weggebruikers uit de regio zich op een veilige manier van de ene kant van de gewestweg naar de andere kant kunnen verplaatsen. Een bijkomend voordeel is ook dat de automobilisten op de N203a tijdens de drukke spitsuren niet meer hoeft te wachten op overstekende fietsers en voetgangers en daardoor vlotter kan rijden. 

In 2021 bouwt Wegen en Verkeer al een voetgangersbrug ter hoogte van de Rodenemweg, met dezelfde doeleinden. 

Nog geen concrete timing 

De nodige kredieten zijn  gebudgetteerd om een van de komende jaren de tijdelijke bruggen te bouwen. Zodra er een definitief ontwerp is, en er meer geweten is over een startdatum en de praktische modaliteiten van het project, zal Wegen en Verkeer dat melden op deze webpagina. µ

Grote herinrichting en ondertunneling van de N203a

Er is sinds vele jaren sprake van een grote herinrichting van de N203a. De bedoeling is om een deel van het stuk tussen het knooppunt van de Brusselse ring en het kanaal Brussel-Charleroi, te ondertunnelen. Wegen en Verkeer heeft de afgelopen jaren enkele studies laten uitvoeren en overleg gepleegd met de stad Halle over de verschillende alternatieven. Zodra er meer bekend is over het vervolg van het studiewerk, zullen we dat melden op deze webpagina.