Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw van twee tijdelijke fiets- en voetgangersbruggen over de A8 in Halle

Bouw van twee tijdelijke fiets- en voetgangersbruggen over de A8 in Halle

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N203a
A8

Wat en waarom?

Twee tijdelijke bruggen voor omwonenden en actieve weggebruikers 

Wegen en Verkeer plant de bouw van twee tijdelijke fiets- en voetgangersbruggen over de N203a (lokaal ook bekend als de A8) in Halle. Het stuk van de A8 tussen het knooppunt van de Brusselse ring (R0) en het kanaal Brussel-Charleroi in Halle was vroeger bekend als de N203a. Sinds een aantal jaar is het wegnummer van dit stuk weg ook "A8", net zoals de snelweg voorbij het kanaal richting Doornik.

Hoewel het stuk van de A8 tussen de Brusselse ring en het kanaal geen autosnelweg is, wordt hij heel druk gebruikt -  vooral dan in de spitsuren - door pendelaars die in Brussel werken. Om de weg de komende jaren veiliger te maken, zal Wegen en Verkeer twee tijdelijke fiets- en voetgangersbruggen bouwen ter hoogte van de kruispunten van de Nijvelsesteenweg en de Halleweg. De bedoeling is dat de omwonenden en de actieve weggebruikers uit de regio zich op een veilige manier van de ene kant van de gewestweg naar de andere kant kunnen verplaatsen. Een bijkomend voordeel is ook dat de automobilisten op de N203a tijdens de drukke spitsuren niet meer hoeft te wachten op overstekende fietsers en voetgangers en daardoor vlotter kan rijden. 

In 2021 bouwt Wegen en Verkeer al een voetgangersbrug ter hoogte van de Rodenemweg, met dezelfde doeleinden. 

De fiets- en voetgangersbruggen over de A8. De brug aan de Rodenemweg is niet geschikt voor fietsers, maar vlakbij ligt de fietsroute naar Halle via het kanaal. Klik op de knop rechtsboven om de afbeelding te vergroten.

Grote herinrichting en ondertunneling van de N203a

Er is sinds vele jaren sprake van een grote herinrichting van de N203a. De bedoeling is om een deel van het stuk tussen het knooppunt van de Brusselse ring en het kanaal Brussel-Charleroi, te ondertunnelen. Wegen en Verkeer heeft de afgelopen jaren enkele studies laten uitvoeren en overleg gepleegd met de stad Halle over de verschillende alternatieven. Zodra er meer bekend is over het vervolg van het studiewerk, zullen we dat melden op deze webpagina.

Timing en impact?

Budget in 2022 

Op het investeringsprogramma van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid zijn er voor het investeringsjaar 2022 kredieten gebudgetteerd voor het ontwerp en de bouw van de fiets- en voetgangersbruggen. Het ontwerpbureau dat de bruggen zal ontwerpen, zal ook de mogelijkheid onderzoeken om een helling aan te leggen aan de voetgangersbrug van de Rodenemweg - die in tegenstelling tot de twee andere bruggen niet voor tijdelijk gebruik bestemd zal zijn. De bedoeling is om die laatste brug brug ook toegankelijk te maken voor minder mobiele mensen, voor rolstoelen en voor kinderwagens. 

-

Contact

Contacteer ons bij vragen

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
016 66 57 50
Website