Nieuwe R4-buitenring in Gent feestelijk geopend

Vanaf woensdag 30 april rijden de eerste auto's en fietsers over de nieuwe R4-buitenring in Gent. Vanaf dan is het mogelijk om vanaf de autokeuring in Zwijnaarde door te rijden tot aan de carpoolparking in Merelbeke. De opening van dit nieuwe stuk van de R4-buitenring betekent het officiële einde van het project R4 Zuid, dat werk maakte van een betere mobiliteit in en om het zuiden van Gent. In amper 2 jaar en 2 maanden tijd - zes maanden sneller dan voorzien - werd het vracht- en personenverkeer van elkaar gescheiden, werden bedrijven en woonzones beter bereikbaar en kwam er een nieuwe en veilige fietsinfrastructuur. Vandaag opende Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits, burgemeester Termont van Gent en burgemeester Thienpont van Merelbeke deze missing link. Vele buurtbewoners woonden de officiële inhuldiging bij en kwamen de nog autovrije R4-buitenring ontdekken.

Project R4-Zuid

Sinds maart 2012 vervolledigt AWV het laatste nog ontbrekende stuk van de R4 rond Gent. In wijzerzin vormt de R4 al jaren een gesloten ring. In tegenwijzerzin, of aan de R4-buitenring, ontbrak nog een deel tussen Zwijnaarde en Merelbeke. Vanaf woensdag 30 april 2014 niet meer: dan kunnen zowel autobestuurders als fietsers vlot van Zwijnaarde naar Merelbeke. Naast het doortrekken van de buitenring werkte AWV de afgelopen drie jaar aan een betere aansluiting van de R4 op de E17 en de E40 en aan een vlottere verbinding van de R4 met de lokale wegen en de woon- en werkzones in de buurt. Er werd ook werk gemaakt van een nieuwe en veilige fietsinfrastructuur. Daarmee werd een belangrijke stap gezet naar een betere mobiliteit om en rond het zuiden van Gent.

15 werfzones afgerond

Om al deze doelstellingen te realiseren werd er op maar liefst 15 werfzones gewerkt. In minder dan 3 jaar tijd vonden er verschillende ingrepen plaats om de leefbaarheid van Gent Zuid, Merelbeke en Zwijnaarde te verbeteren. De rotonde aan het voetbalstadion en de tuibrug over de Ringvaart maken het zuiden van Gent beter bereikbaar. De rotonde aan het UZ Gent zorgt voor een vlottere verkeersafwikkeling ter plaatse. Om de verkeersdruk ter hoogte van het knooppunt Zwijnaarde (E40-E17) te ontlasten, kwam er nieuwe een afrit van de E17, naast de vestiging van Coca-Cola, richting de R4-binnenring. Ook Merelbeke kreeg een nieuwe afrit aan de E40, waardoor de gemeente beter bereikbaar werd. Om het nieuwe stuk van de R4-buitenring te kunnen aanleggen, werd een tunnel onder de Hundelgemsesteenweg geschoven. Ondertussen bouwde de aannemer ook een auto- en fietsbrug over het Scheldekanaal en over de Tijarm. Een nieuwe op- en afrit van de R4 aan de carpoolparking in Merelbeke leidt het verkeer vlot van en naar de R4-buitenring. De nieuwe verkeerswisselaar B403 zorgt dat het verkeer richting Brussel of Oostende gescheiden verloopt, wat een pak veiliger is. Ook de bestaande R4-buitenring werd niet vergeten: zowel het stuk tussen de N43 en de N60 in Zwijnaarde, als het stuk tussen de N60 en de autokeuring kreeg in tussentijd een nieuw, comfortabel wegdek in asfalt.

Vroeger dan verwacht

De werken zijn vroeger klaar dan voorzien. Het project R4 Zuid zal volledig afgewerkt zijn op 30 april in plaats van op 31 oktober 2014, zoals eerder aangekondigd. Eind december 2013 ging de nieuwe rotonde aan het voetbalstadion open. Eind februari 2014 volgde het stuk tussen de autokeuring in Zwijnaarde en het Scheldekanaal: vanaf dan konden auto's over de tuibrug rijden in de richting van centrum Gent en de E17. Op 30 april volgt het laatste stuk van de nieuwe R4: het deel tussen het Scheldekanaal en de Guldensporenlaan in Merelbeke.

Feestelijke inhuldiging

Vandaag, enkele dagen voor de eerste auto's over de nieuwe R4 rijden, kwamen de buurtbewoners de opening van de R4 meevieren. Het parcours tussen het Scheldekanaal in Gent en de Heidestraat in Merelbeke was nog verkeersvrij, waardoor buurtbewoners in alle rust de nieuwe infrastructuur konden ontdekken. Na de officiële inhuldiging door Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits, burgemeester Termont van Gent en burgemeester Thienpont van Merelbeke, kregen bezoekers de kans om de nieuwe R4 per fiets, te voet of per boot te leren kennen.