Overslaan en naar de inhoud gaan

Provinciebaan/Tiensesteenweg (N29) vanaf 10 augustus volledig afgesloten voor doorgaand verkeer

Provinciebaan/Tiensesteenweg (N29) vanaf 10 augustus volledig afgesloten voor doorgaand verkeer

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse gewestwegen, autosnelwegen en fietspaden, vernieuwt een deel van de Provinciebaan en Tiensesteenweg (N29) in Kortenaken en Bekkevoort tussen het op- en afrittencomplex van Bekkevoort (nr. 24) aan de E314 en de gemeentegrens met Glabbeek. Tijdens een groot deel van de werken, vanaf 10 augustus tot en met maart 2021, wordt de zone tussen het  op- en afrittencomplex van Bekkevoort en de Eindestraat in Kortenaken 8 maanden lang volledig afgesloten voor doorgaand verkeer. 

> Meer info over het project: www.wegenenverkeer.be/provinciebaan-n29



Gelijktijdig werken in beide zones van Kortenaken en Bekkevoort

Wegen en Verkeer volgt de timing van de werken van de nutsmaatschappijen en Aquafin. Dat wil zeggen dat er door de aannemer in verschillende zones tegelijkertijd op de N29 in Kortenaken en in Bekkevoort gewerkt kan worden. De eerste zone start aan het kruispunt van de Klipgaardestraat met de Halensebaan en eindigt aan het kruispunt met de Eindestraat. De tweede zone is gesitueerd op de Provinciebaan, van aan het op- en afrittencomplex met de E314 in Bekkevoort (nr. 24) tot aan het kruispunt met de Klipgaardestraat.

> Overzicht en fasering van de werken

 

Aanzienlijke hinder bij ingrijpende werken die een jaar duren

De Provinciebaan/Tiensesteenweg zal gedurende een periode van 8 maanden volledig afgesloten zijn voor doorgaand verkeer. Dat komt door de ingrijpende werken aan het kruispunt Klipgaardestraat/Halensebaan met de N29. Het kruispunt en het hele wegdek, inclusief fundering, worden volledig opgebroken tot aan de Eindestraat.  Na de opbraak worden de nutsleiding verplaatst en gescheiden riolering aangelegd in rijbaan en bermen. Ook het plaatsen van een nieuwe koker onder het kruispunt voor de Bansbroekbeek en de Begijnenbeek vraagt tijd en ruimte voor de aannemer om de werken veilig te kunnen uitvoeren.  Het kruispunt wordt in de toekomst geregeld met verkeerslichten en wordt iets breder. Een linkse afslagstrook op de middenberm van de Tiensesteenweg laat het verkeer vlotter en veiliger afslaan naar zowel de Klipgaardestraat als de Halensebaan. De resultaten na de ingrepen in beide gemeenten vindt u via:

> Een veiliger toekomstbeeld na de werken in Bekkevoort en Kortenaken

 

Omleidingsroutes en milderende maatregelen

Voor het doorgaand verkeer tussen Tienen en Diest is er een bovenlokale omleiding via de E314 en de Rijksweg (N223). Het lokaal verkeer wordt telkens via de Staatsbaan (N2) omgeleid vanuit de oost- en westkant van de Provinciebaan. Om de hinder op die routes te beperken nemen de gemeentebesturen van Kortenaken en Bekkevoort enkele milderende maatregelen. Zo werden er al voorbereidende herstellingswerken uitgevoerd voor de start van deze werken. Daarnaast worden ook enkele snelheidsremmende maatregelen genomen en zal de politiezone Hageland snelheidscontroles uitvoeren op de omleidingsroutes. Op sommige locaties worden tonnagebeperkingen ingevoerd om  sluipverkeer te vermijden.

> Actuele hinder en omleidingskaart