Vernieuwing rotonde Stayen

Regio
Gemeente
Weg
Datum Ten vroegste 2022

De vernieuwing van de rotonde in Stayen zit al een tijdje in de pijplijn. De uitvoering liep vertraging op door de vele grondverwervingen die nodig zijn. Een studiebureau zal nu het vroegere ontwerp ook eerst onderzoeken in het licht van de huidige normen.

Opgelet: deze plannen zijn onder voorbehoud van een actualisatie van de studie.
De rotonde aan Stayen krijgt een grondige opknapbeurt en wordt volledig heraangelegd om de verkeersveiligheid en doorstroming verbeteren:

  • De rotonde wordt een zogenaamde turborotonde: vóór het oprijden kiezen automobilisten al een rijstrook en dus ook welke richting ze uit willen. Dat vermindert conflicten en verbetert de doorstroming.
  • Fietsen rond de rotonde gebeurt via een dubbelrichtingsfietspad. Aan de Tiensesteenweg, aan de Zoutleeuwsesteenweg en aan Stayen komen beveiligde fietsoversteekpunten.
  • Er komt een aparte afslagstrook en bypass voor verkeer van Tienen naar Brustem. Ook dat zal de doorstroming verbeteren en het risico op filevorming verkleinen.

Meest recente ontwerpplan van 2015, dat opnieuw onderzocht wordt in 2020.

Wat zijn de volgende stappen? 

De vernieuwing van de rotonde is nog niet voor morgen. In de loop van volgend jaar zal een studiebureau het oudere ontwerp updaten naar de huidige normen en procedures. Dat impliceert dat grote wijzingen een kleine kans hebben. In 2021 wil AWV het dossier aanbesteden en de omgevingsvergunning aanvragen. Verlopen deze stappen volgens plan, dan kunnen in 2022 de effectieve werken starten.

Meer informatie & digitale nieuwsbrief

Op deze webpagina vindt u steeds de laatste stand van zaken. 

Wie automatisch op de hoogte wil blijven van het verdere verloop van dit project, kan zich via de knop bovenaan deze pagina inschrijven op de digitale nieuwsbrief. 

 

Schrijf in op de digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de grote mobiliteitsprojecten in Sint-Truiden, en schrijf je in op de digitale nieuwsbrief via de knop op deze webpagina. 

 

Contact?

Voor vragen kan je contact opnemen met Wegen en Verkeer Limburg via tel. 011 74 23 00 of via www.wegenenverkeer.be/contactformulier

 

Ontbrekende schakels voor de Truiense fietser ingevuld vanaf 2020
Het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Sint-Truiden bundelen de krachten om de Truienaren veilig en vlot op de fiets te krijgen. Om een aantal ontbrekende fietsschakels in te vullen en knelpunten veiliger te maken, wordt de komende jaren bijna 8 miljoen euro geïnvesteerd. Eerste stap is het knooppunt N80 x N3: de op- en afritten aan de Naamsesteenweg en de Noord-Oostelijke Omleiding worden volgend jaar vernieuwd. De jaren nadien volgt de realisatie van een fietssnelweg tussen Brustem en Stayen, parallel aan de Haspengouwlaan (N3).
Meer informatie hierover vindt u in deze folder en op de onderstaande webpagina's:
N3 x N80 - Herinrichting op- en afrittencomplex
N3 - Aanleg fietspaden en fietstunnel