Vernieuwing fietspaden Grotesteenweg van Boomgaardstraat tot Uitbreidingstraat
Algemeen Overzicht
We vernieuwden de fietspaden en toplaag van het wegdek van de Grotesteenweg (N1), van het kruispunt met de Boomgaardstraat tot het kruispunt met de Uitbreidingstraat. De werken werden in tien fases uitgevoerd en duurden tot eind februari 2025.
Wat en waarom?
Verbetering verkeersveiligheid en rijcomfort
De fietspaden langs de Grotesteenweg (N1), tussen de Boomgaardstraat en de Uitbreidingstraat, zijn vernieuwd. Om de verkeersveiligheid van de actieve weggebruikers te waarborgen, hebben we in beide richtingen waar mogelijk de bestaande enkelrichtingsfietspaden verbreed naar twee meter. Om het rijcomfort te verhogen, zijn de klinkers vervangen door asfalt. Daarnaast zijn de oversteekplaatsen aangepast op de vijf kruispunten binnen de projectzone. We maakten de lichtenregeling van het kruispunt met de Boomgaardstraat maximaal conflictvrij. Zo krijgen fietsers en voetgangers niet langer samen groen licht met het gemotoriseerd verkeer. Ook kreeg de rijbaan een nieuwe toplaag asfalt is en het wegbeeld omgevormd naar de definitieve situatie. Waar mogelijk vergroenden we delen van de rijbaan.
Toepassing van indirect linksaf voor fietsers
Rechts voorsorteren om links af te slaan als fietser? De Denen passen het al jaren toe en meer en meer ook de Vlamingen. Op de Grotesteenweg werden een aantal kruispunten uitgerust met indirect linksaf voor fietsers. Zo is dat het geval op het kruispunt met de Frans van Hombeeckstraat. Maar wat betekent het nu precies? Als u linksaf wil slaan, fietst u eerst de dwarsweg over en wacht u in het nieuwe vak rechts van het fietspad. In het vakjargon noemen we dit nieuwe vak de 'OFOS-variant', dat is een variant op de klassieke fietsopstelstrook. Zodra de dwarsweg groen licht krijgt, kan de fietser veilig mee naar links doorrijden. Op die manier moeten fietsers niet stilstaan op de tramsporen tot de tegenliggers weg zijn.
Meer details over de OFOS-variant vindt u in de "algemene omzendbrief nopens de wegsignalisatie - deel 3 Wegmarkeringen''.
Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) investeert historisch hoge bedragen in veilige en comfortabele fietspaden. In 2021, 2022 en 2023 ging het om respectievelijk 200, 181 en 176 miljoen euro. In 2024 wordt nog eens 220 miljoen euro geïnvesteerd.
Sinds 2022 werken we aan 200 grote fietswerven over heel Vlaanderen, bovenop net geen 380 km vernieuwd fietspad via extra relancemiddelen. Ook onderhouden we vaker onze fietspaden met nieuwe markeringen, extra veegbeurten of het scheren van hagen. De inspanningen zorgden voor een beter fietsrapport met hogere scores op veiligheid en comfort van fietspaden tegenover het vorige meetjaar.
![]() | ![]() |
Timing en impact?
Werkzaamheden afgerond
De werken startten op maandag 15 april 2024 en werden in tien fases uitgevoerd. Sinds 21 februari 2025 zijn alle werkzaamheden afgerond.
Werken in de buurt
Alle informatie over de herinrichting van de Grotesteenweg aan de kruispunten met de Binnensingel en Elisabethlaan vindt u hier.