Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkeerslichten voor kruispunt Leopoldsburgsesteenweg en Craenenhoefweg

Verkeerslichten voor kruispunt Leopoldsburgsesteenweg en Craenenhoefweg

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Provincie

Plaats

Weg

N73

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat het kruispunt van de Craenenhoefweg en de Leopoldsburgsesteenweg (N73) vernieuwen en veiliger maken. Er komen verkeerslichten met conflictvrije regeling en fiets- en voetgangersoversteekplaatsen. Vanaf de N73 zijn voorsorteerstroken voorzien om uit beide richtingen de Craenenhoefweg in te slaan. Die ingrepen maken het kruispunt veiliger voor alle weggebruikers. Om het kruispunt op deze manier te vernieuwen zijn enkele grondverwervingen nodig. De onderhandelingen daarvoor zijn gestart. De werken starten in 2024 op en zullen enkele maanden duren.

Wat en waarom?

Druk fietskruispunt

De Craenenhoefweg maakt op termijn deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk en vormt dan een verbinding tussen N73 en de fietssnelweg F754 Beringen – Leopoldsburg, parallel aan de spoorweg. Daardoor zullen in de toekomst meer fietsers het kruispunt gebruiken. Het is uiteraard wenselijk dat zij conflictvrij en veilig kunnen oversteken. 

Veiliger oversteken dankzij slimme verkeerslichten

Vanaf de Craenenhoefweg is er beperkte zichtbaarheid om de Leopoldsburgsesteenweg op te rijden, vooral op verkeer komende uit de richting van Heppen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. De nieuwe slimme verkeerslichten gaan de oversteekbewegingen optimaliseren en beveiligen. Op de N73 zorgen de afslagstroken naar de Craenenhoefweg dat het verkeer op de gewestweg vlot kan blijven verlopen. 

 

Conflictvrij kruispunt 

Concreet neemt AWV de volgende maatregelen: 

 • Uitgerust met slimme verkeerslichten 
 • Voor verkeer uit richting van Heppen komt er een rechtsafslagstrook van 30 meter. 
 • Voor verkeer uit richting van Leopoldsburg komt er een linksafslagstrook.
 • Er komen 3 fietsoversteken:
  • 2 om de N73 over te steken,
  • 1 om de Craenenhoefweg te kruisen.
 • Er komen 2 oversteekplaatsen voor voetgangers:
  • Aan de zuidkant van het kruispunt (kant Heppen) om de N73 te kruisen.
  • In de Craenenhoefweg. 

De zone 50 werd al uitgebreid vanaf de rotonde in Leopoldsburg-centrum tot de rotonde in Heppen-centrum. Daardoor kunnen de fietspaden aanliggend blijven. 

Meer info over conflictvrije kruispunten

Timing en impact?

Grondverwervingen noodzakelijk 

Voor de nieuwe infrastructuur kan worden aangelegd, zijn er eerst grondverwervingen nodig. Die onderhandelingen zijn begin 2023 gestart. Als de grondverwervingen rond zijn, kan de omgevingsvergunning aangevraagd worden en aansluitend het openbaar onderzoek lopen. De werken starten in 2024. 

Bereikbaarheid Reigersvliet?

Ook de ontsluiting van site Reigersvliet is een item dat relevant is in deze omgeving. Daar start de gemeente binnenkort met de bouw van een nieuwe gevangenis en ook wordt een nieuw recyclagepark voorzien. 

In dat kader start AWV in de loop van 2023 met een nieuwe studie voor de realisatie van een leefbaarheidsgordel voor de dorpskernen van Heppen en Leopoldsburg.