Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger oversteken op Leuvensesteenweg aan kruispunt met Wezembeekstraat

Veiliger oversteken op Leuvensesteenweg aan kruispunt met Wezembeekstraat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N2

Wat en waarom?

Meer veiligheid voor schoolgaande jeugd en omgeving industrieterrein Zaventem

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant aanpassingen aan het kruispunt van de Leuvensesteenweg (N2) met de Wezembeekstraat en de Jean Baptist Devlemincklaan. Vandaag is de Leuvensesteenweg een brede gewestweg die aansluit op het grote industrieterrein van Zaventem. In de omgeving is er een middelbare school waar jongeren met de fiets en de bus de gevaarlijke gewestweg kruisen. De gemeente Zaventem heeft voor deze werken van Wegen en Verkeer al een dubbelrichtingsfietspad in de Wezembeekstraat aangelegd. Aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg, waar verkeerslichten staan, wisselt dit dubbelrichtingsfietspad van kant, waardoor het kruispunt en de verkeerslichtenregeling aangepast moet worden. In de buurt van beide bushaltes ‘Zaventem De Vlemincklaan’ zijn er te weinig voorzieningen voor fietsers en voetgangers om veilig de Leuvensesteenweg te kruisen.

Wat gaan we doen?

  • Nieuwe verkeerslichtenregeling ‘vierkant groen’: dodehoekongevallen vermijden
    De verkeerslichtenregeling van het gehele kruispunt van de Leuvensesteenweg met de Wezembeekstraat en Jean Baptist Devlemincklaan wordt binnenkort ‘vierkant groen’. 
  • Dat betekent dat alle fietsers en voetgangers tegelijk groen licht krijgen, terwijl het licht voor alle automobilisten op rood staat. Fietsers mogen bovendien ook diagonaal het kruispunt oversteken. Voetgangers mogen niet diagonaal oversteken, zij moeten altijd gebruik maken van de zebrapaden. Doordat het autoverkeer hier geen afslagbewegingen maakt terwijl voetgangers en fietsers oversteken, worden dodehoekongevallen vermeden.
  • Aansluitende fietspaden en oversteken op kruispunt en markering zebrapaden om de veiligheid te verhogen. Na de heraanleg kunnen fietsers van het tweerichtingsfietspad in de Wezembeekstraat oversteken naar het tweerichtingsfietspad in de Jean Baptist Devlemincklaan.  Aan de vier zijden van het kruispunt worden voor voetgangers nieuwe zebrapaden gemarkeerd. Zo is het wegbeeld voor iedere weggebruiker die het kruispunt nadert duidelijker.
  • Verhoogde busperrons aan de bushaltes ‘Zaventem De Vlemincklaan’. In beide richtingen worden de haltes verplaatst en heraangelegd, zodat iedereen gemakkelijk en vlot kan op- en afstappen.

Ontwerpplan aanpassingen aan Leuvensesteenweg met kruispunt Wezembeekstraat en Jan Baptist Devleminckstraat. Lager op deze webpagina kan u een concreet voorbeeld zien van een gelijkaardige aanpassing op een kruispunt in Brugge.

Veilige en comfortabele bushaltes

Wegen en Verkeer maakt op verschillende locaties in Vlaanderen werk van veilige en comfortabele bushaltes. De bushaltes krijgen allemaal een verhoogd perron zodat iedereen vlot op de bus kan stappen. Op gewestwegen met een snelheidslimiet van 30 of 50 km/u leggen we bushaltes aan waar de bus stopt op de rijweg, in plaats van in een haltehaven ernaast. Zo moet de bus niet wachten en haar voorrang opeisen om de halte te verlaten. De bus loopt minder vertraging op en het verlaagt de kans op ongelukken.

Gelijkaardige toepassing in Brugge op de gewestweg N9

Op de ingesloten kaart hieronder kan je een reeds uitgevoerd project zien in Brugge op het kruispunt van de Leopold II-laan en de Scheepsdalelaan waar er ook meer opstelruimte voor fietsers, aansluitende fietspaden en veilige oversteken binnen een verkeerlichtenregeling met vierkant groen:

Timing en impact?

Werken vanaf 6 februari 2023

De aannemer start met werken op maandag 6 februari 2023. Volgens de huidige planning duren de werken 5 weken. Tijdens een eerste fase werken we aan de noordkant van het kruispunt, daarna verplaatst de werf naar de zuidkant van het kruispunt. 

Meer informatie over de hinder van de werken leest u hier. Bewoners in de buurt van de werken worden op de hoogte gebracht via onderstaande brief.