Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger en vlotter verkeer op kruispunt Naamsesteenweg / Sint-Lambertusstraat

Veiliger en vlotter verkeer op kruispunt Naamsesteenweg / Sint-Lambertusstraat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N251

Update 16/06/2021: De aannemer werkt momenteel aan het middeneiland ter hoogte van de Sint-Lambertusstraat en de voetgangersoversteek op de Naamsesteenweg ter hoogte van de Prins De Lignestraat. Tot 7 juli zal de aannemer ook nog verder werken aan het plaatsen van kabels en palen voor de nieuwe verkeerslichtenregeling.  Aan de verkeershinder verandert er niets. Bij de knop actuele hinder in de zijbalk van deze pagina wordt de lokale omleiding voor fietsers en auto's in kaart gebracht.

Wat en waarom?

Vlottere doorstroming op Naamsesteenweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant werkzaamheden op de Naamsesteenweg (N251) ter hoogte van de Sint-Lambertusstraat in Heverlee.
Momenteel is er op de Naamsesteenweg voor verkeer vanuit Namen geen afslagstrook om linksaf te slaan naar de Sint-Lambertusstraat. Voertuigen die naar links willen afslaan, moeten daarom wachten op de rijstrook voor het verkeer dat rechtdoor rijdt. Dat zorgt vertragingen op de Naamsesteenweg en onveilige situaties aan de gesloten spooroverweg tijdens de ochtend- en avondspits

Ook bussen van De Lijn verliezen hierdoor kostbare tijd op deze druk gebruikte route. Het voorgestelde ontwerp - zie volgende paragraaf - werd samen met de stad Leuven bekeken en goedgekeurd.

Situering Sint-Lambertusstraat Naamsesteenweg Leuven

Nieuwe afslagstrook, verkeerslichtenregeling en aangepaste bushalte

Op basis van een studie met verkeerstellingen is beslist de huidige situatie aan te passen. Bestuurders die vanuit Oud-Heverlee / Blanden komen zullen na de aanpassingen de Sint-Lambertusstraat niet meer linksaf kunnen indraaien. Er komt een nieuwe linkse afslagstrook aan de Prins De Lignestraat, waar we tegelijk een verkeerseiland met beveiligde fiets- en voetgangersoversteek aanleggen. 

Fietsers en voetgangers kunnen in twee bewegingen de Naamsesteenweg oversteken. Dat is beter voor minder mobiele voetgangers en ook beter voor de zichtbaarheid. Fietsers richting Leuven krijgen een fietspad achter de bushalte ‘Station Heverlee’. Zo komen fietsers aan de bushalte niet in conflict met uitrijdende bussen en/of klanten van De Lijn. De bushalte zelf blijft een haltehaven waar de bus kan inrijden, maar met een verhoogd perron voor reizigers.

Om dit verkeerseiland met beveiligde oversteekplaats en linkse afslagstrook aan te leggen en het fietspad achter de bushalte te verleggen, is er extra ruimte nodig. Richting Leuven wordt een groot deel van de parkeerstrook omgevormd in het voordeel van fietsers en het openbaar vervoer. 

De huidige fietsparking aan het bankfiliaal krijgt van de Stad Leuven een nieuwe locatie in de buurt. Vanaf het begin van de werken worden deze parkeerplaatsen ook ingenomen door de aannemer om binnen de werfzone veilig te kunnen werken. 

Aan het kruispunt van de Sint-Lambertusstraat wordt er ook een nieuwe verkeerslichtenregeling ingesteld met extra detectielussen in het wegdek voor aankomend verkeer. Ook Infrabel stemt de lichten van de overweg af op de verkeerslichten die ervoor staan. Op die manier krijgen auto’s op de Naamsesteenweg ter hoogte van de overweg ook rood, wanneer de slagbomen naar beneden gaan.

Kruispunt Sint-Lambertusstraat veiliger voor fiets, bus en auto

Timing en impact?

Werken duren twee maanden

Volgens de huidige planning starten de werken vanaf 12 april en duren ze tot einde juni 2021. Tijdens de eerste voorbereidende fase die ongeveer 14 dagen duurt kan het verkeer via tijdelijke verkeerslichten nog in en uit de Sint-Lambertusstraat rijden. Vanaf eind april geldt er voor lokaal verkeer een plaatselijke omleiding richting Leuven én richting Blanden. Op de subpagina actuele hinder is alle informatie hierover in detail terug te vinden. Kaartjes worden nog aangepast en toegevoegd naar de laatste wijzigingen. Wegen en Verkeer houdt ook voor deze werken overleg met de politie van Leuven.

Bewonersbrief

Vragen over de werken?

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
016/ 66 57 50
Website