Overslaan en naar de inhoud gaan

Project 8.3: ombouw N49 tot snelweg tussen Passiedreef en Vakebuurtstraat

Project 8.3: ombouw N49 tot snelweg tussen Passiedreef en Vakebuurtstraat

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N49

Wat en waarom?

Vlotter en veiliger verkeer op de N49

De N49 wordt omgebouwd van een expresweg tot een autosnelweg. Dat gebeurt in deelprojecten. Dit deelproject loopt van de Donkse Beek tot voorbij de Vakebuurtstraat in Maldegem.

 • Autosnelweg: we bouwen de N49 van de Donkse Beek tot voorbij de Vakebuurtstraat om tot een snelweg, zodat gemotoriseerd verkeer er vlot kan doorrijden. We verhogen de verkeersveiligheid door de bocht ter hoogte van de Koning Albertstraat minder scherp te maken.
   
 • Parallelweg: Voor het lokale verkeer bouwen we een parallelweg langs de N49 tussen de Vakebuurtstraat tot aan de Passiedreef. De parallelweg sluit dan aan Oude Aardenburgse Weg via een lichtengeregeld kruispunt aan op de N49.  Zo kan het verkeer op de N49 vlotter en veiliger doorrijden en hoeft lokaal verkeer niet via de drukke N49 te rijden.
   
 • Tunnel: Vandaag rijdt het verkeer aan de Koning Albertlaan (N498) in Maldegem de N49 op en af. In de toekomst is dat niet meer mogelijk. Verkeer van de Koning Albertstraat rijdt via een tunnel onder de N49 door richting Maldegem. Verkeer dat van de Koning Albertstraat naar de N49 wil rijden, doet dat in de toekomst via de N44.
   
 • Vrijliggend dubbelrichtingsfietspad: Langs de nieuwe parallelweg leggen we een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad aan. Fietsers fietsen er veilig, volledig afgescheiden van het wegverkeer.
   
 • Fietstunnel: Fietsers die van de ene naar de andere kant van de Vakebuurtstraat willen fietsen, moeten vandaag nog de drukke N49 oversteken. Om dat probleem te verhelpen, leggen we in het verlengde van de Vakebuurtstraat een fietstunnel onder de N49 aan. In de toekomst rijden fietsers veilig afgescheiden van het autoverkeer onder de N49 door.

Op termijn wordt ook het kruispunt van de N49 met de Noordstraat (N410) heringericht. Dit is een apart project. Er ligt nog niets vast over de inhoud of timing van dit project.

Waar staan we nu?

Opmaak ontwerp- en onteigeningsplannen

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het studiebureau werken aan de voorbereiding van dit deelproject. Momenteel is een studiebureau bezig met de opmaak van de ontwerp- en de onteigeningsplannen. Een concrete startdatum is er nog niet, maar volgens de huidige planning starten de werken na 2026.

Elk project van Wegen en Verkeer doorloopt een vaste reeks administratieve stappen voor de eerste spadesteek plaatsvindt. Lees op deze pagina meer over hoe we onze projecten aanpakken.