Overslaan en naar de inhoud gaan

Project 8.1: ombouw N49 tot snelweg tussen Damweg en Leopoldkanaal

Project 8.1: ombouw N49 tot snelweg tussen Damweg en Leopoldkanaal

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N49

Wat en waarom?

Vlotter en veiliger verkeer op de N49

De N49 wordt omgebouwd van een expresweg tot een autosnelweg. Dat gebeurt in deelprojecten. Dit deelproject bevindt zich bij de Natiënlaan tussen het Leopoldkanaal en de Damweg in Damme.

  • Autosnelweg: we bouwen de Natiënlaan (N49) tussen het Leopoldkanaal en de Damweg in Damme om tot een snelweg, zodat gemotoriseerd verkeer er vlot kan doorrijden.
     
  • Parallelweg: Voor het lokale verkeer werd er al een parallelweg langs de N49 aangelegd tussen de Lapscheurestraat en de Hoornstraat naast de Natiënlaan. Die parallelweg trekken we door tot aan het Leopoldkanaal. Zo kan het verkeer op de N49 vlotter en veiliger doorrijden en hoeft lokaal verkeer niet via de drukke N49 te rijden.
     
  • Fiets- en autotunnel: Fietsers en gemotoriseerd verkeer die van de ene zijde van de Waterpolder naar de andere gaan, moeten vandaag de drukke Natiënlaan (N49) oversteken. We halen het drukke kruispunt weg en leggen onder de Natiënlaan (N49) een tunnel voor fietsers en auto’s aan. Verkeer op de Natiënlaan (N49) rijdt dan conflictvrij door. Het lokale verkeer rijdt vlot en veilig tussen Maldegem en Damme.
     
  • Ecopassage: Aan de Verloren Kreek leggen we een ecopassage onder de Natiënlaan (N49) aan. Kleine zoogdieren en amfibieën kunnen er veilig onder de N49 door.

Tip: klik op de kaart of de pijl rechtsboven om het ontwerpplan vergroot te bekijken.

Timing en impact?

Voorbereidende werken gestart

Op donderdag 30 november 2023 startte de aannemer met de voorbereidende werken op de Natiënlaan (N49). 

Om de hinder voor de omgeving te beperken, worden de werken in verschillende fases uitgevoerd. Lees alle informatie over de timing en fasering

Lees ook meer over de actuele hinder tijdens de werken.

Elk project van Wegen en Verkeer doorloopt een vaste reeks administratieve stappen voor de eerste spadesteek plaatsvindt. Lees op deze pagina meer over hoe we onze projecten aanpakken.

De ombouw van de N49 tot een snelweg wordt medegefinancierd door de Europese Unie.