Overslaan en naar de inhoud gaan

Project 11: ombouw N49 tot snelweg van Molen van Hoeke tot Lapscheurestraat

Project 11: ombouw N49 tot snelweg van Molen van Hoeke tot Lapscheurestraat

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N49

Wat en waarom?

Vlotter en veiliger verkeer op de N49

De N49 wordt omgebouwd van een expresweg tot een autosnelweg. Dat gebeurt in deelprojecten. Dit deelproject loopt tussen de Molen van Hoeke en de Lapscheurestraat in Damme.

  • Parallelweg: In het verleden werden er al twee parallelwegen langs de N49 aangelegd. Een tussen de Dudzelestraat en de Molen van Hoeke en een in het zuiden van de Lapscheurestraat tot aan het kruispunt met de Hoornstraat. In de plaats verbinden we beide parallelwegen door een nieuwe weg tussen de Molen van Hoeke en Lapscheurestraat. Zo hoeft het verkeer er niet via de N49 te rijden. Er komen ook bushaltes langs de weg.
     
  • Brug over de Damse Vaart: Om de Molen Van Hoeke en de Lapscheurestraat met elkaar te verbinden, bouwen we een brug over de Damse Vaart. Lokaal verkeer rijdt over de brug van de Molen van Hoeke naar de Lapscheurestraat en andersom.
     
  • Fietsonderdoorgang: Onder de nieuwe brug bouwen we een fietsonderdoorgang. Fietsers steken onder de brug de Damse Vaart over. Zo vermijden ze het verkeer op de nieuwe parallelweg en op de drukke fietsroute Brugge-Sluis.

Timing en impact?

Plannen opgemaakt en onteigeningen lopende

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het studiebureau werken aan de voorbereiding van dit deelproject. De plannen en het bestek zijn opgemaakt en de onteigeningsprocedure is bezig. Een concrete startdatum is er nog niet, maar volgens de huidige planning starten de werken na 2026.

Elk project van Wegen en Verkeer doorloopt een vaste reeks administratieve stappen voor de eerste spadesteek plaatsvindt. Lees op deze pagina meer over hoe we onze projecten aanpakken.