Overslaan en naar de inhoud gaan

Pilootproject groene stroom aan complex Zelzate-West

Pilootproject groene stroom aan complex Zelzate-West

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

R4
E34

Door te weinig inschrijvingen is het digitale infomoment op 31 mei 2022 geannuleerd. Via deze link kunt u de presentatie (PDF) met alle info over de dit project bekijken.

Wat en waarom?

Waarom dit pilootproject?

Vlaanderen engageert zich om de Europese energiedoelstellingen 2030 te halen, en ook Wegen en Verkeer werkt hieraan mee. We willen ons energieverbruik verduurzamen, onder andere met LED verlichting. Maar we gaan ook verder: we starten een pilootproject aan het complex Zelzate-West, waar de E34 met de R4 kruist. In en onder een van de lussen van dat knooppunt willen we zonnepanelen en een windmolen plaatsen. De opgewekte elektriciteit gebruiken we voor de nabijgelegen Debbautstunnel en Zelzatetunnel. Tunnels zijn namelijk echte energieslurpers: de verlichting brandt er continu, en ook de ventilatoren en pompen vragen veel stroom.

Klik op de kaart om deze te vergroten.

Timing en impact?

Vergunningsfase vanaf voorjaar 2022

Wegen en Verkeer is momenteel aan het werk om de nodige vergunningen voor dit pilootproject te verkrijgen. Pas als alle studies afgerond zijn en alle vergunningen in orde zijn, kunnen we de timing van de werken concreet maken. De werken starten ten vroegste in 2023.

Op het tabblad ‘Timing en fasering’ vind je alle informatie over de vooropgestelde timing van de voorbereidingsfase.