Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderhoudswerken aan voet- en fietspaden van Boniverlei

Onderhoudswerken aan voet- en fietspaden van Boniverlei

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

N171

De gemeente Edegem en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voeren vanaf dit najaar onderhoudswerken uit aan de fiets- en voetpaden op de Boniverlei (N171). De werken aan de voetpaden gebeuren in opdracht van de gemeente en zijn gestart in november 2023. De fietspaden pakt AWV ten vroegste midden februari 2024 aan. Tegelijkertijd maakt Edegem werk van een streefbeeldstudie om de straat volledig in een nieuw kleedje te steken. Een volledige heraanleg van de Boniverlei is de gezamenlijke ambitie van het lokaal bestuur en wegbeheerder AWV.

Wat en waarom?

Herstelling voetpad

Door de opdruk van de boomwortels van de volwassen kerselaars zijn onderhoudswerken aan de fiets- en voetpaden van de Boniverlei noodzakelijk. In 2022 werden een aantal bomen gerooid en gesnoeid en het wegdek kreeg een jaar eerder al eens een nieuwe asfaltlaag. We willen de weg graag volledig herinrichten, in samenwerking met AWV, maar daarvoor is eerst een grondige studie nodig. Dat onderzoek zal nog enkele jaren tijd vragen en daardoor is een onderhoud van de bestaande toestand verantwoordbaar”, vertelt bevoegd schepen Philippe Muyters. “Edegem herstelt nu lokaal de voetpaden. Nutsmaatschappijen Telenet en Fiberklaar maken van de gelegenheid gebruik om hun datakabels te vernieuwen. De exacte timing volgt via een bewonersbrief van de aannemer zodra de signalisatievergunningen rond zijn. We verwachten in de tweede helft van oktober of ten laatste begin november te kunnen starten. Tijdens de asfalteringswerken zullen we -in samenwerking met AWV- de bestaande parallelweg tussen de Hovestraat en Leopold III-lei markeren als een fietsstraat.

Asfalt voor meer fietscomfort

Na de herstellingswerken aan de voetpaden, zal AWV ten vroegste midden februari 2024 starten met de vernieuwing van de fietspaden in de Boniverlei. Het huidige fietspad bestaat uit tegels en wordt vervangen door een meer comfortabele verharding in asfalt. Dat maakt het binnenkort aangenamer fietsen langs de Boniverlei. Bij een volledige herinrichting worden ook de breedte en ligging van het fietspad aangepakt.

Timing en impact?

Hinder tijdens werken aan voetpaden 

De herstellingswerken aan de voetpaden van de Boniverlei verlopen gefaseerd met een fase van N1 tot Hovestraat en een fase van Hovestraat tot de grens met Kontich. Meer details en verkeersinfo volgt via de website van Edegem, zodra de planning van de aannemer bekend is. De werken aan de voetpaden starten volgens de huidige planning vanaf begin november 2023.

Klik hier voor meer info - website gemeente Edegem

Hinder tijdens werken aan fietspaden

De werken aan de fietspaden gebeuren in opdracht van AWV en zullen ten vroegste vanaf midden februari 2024 starten. Meer informatie over de aanpak van deze werken en de hinder vindt u onder actuele hinder

Streefbeeldstudie voor heraanleg Boniverlei

AWV en de gemeente Edegem hebben de ambitie uitgesproken om de Boniverlei volledig te vernieuwen.

“Voor een volledige herinrichting moeten we op zoek naar duurzame oplossingen waarin we de belangrijke rol van de N171 als verbindingsweg verzoenen met het groen, de veiligheid van de actieve weggebruikers, de oversteekbaarheid, enz.”, zegt Edegems burgemeester Koen Metsu. “Om dat proces te versnellen, zal lokaal bestuur Edegem zelf een streefbeeldstudieopdracht financieren om tot een nieuw toekomstbeeld voor de Boniverlei te komen. Het dubbelrichtingsfietspad voldoet niet meer aan de huidige normen en de wegbreedte is er ook te ruim voor de beoogde snelheid. De studie is de basis voor een nieuwe technische opdracht om de Boniverlei in zijn geheel te vernieuwen, rekening houdend met die nieuwe normen. Met rioolpartner water-link bekijken we ook de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel.”

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

Contactformulier