Overslaan en naar de inhoud gaan

Omvorming N49 tot snelweg (tussen Passiedreef en Vakebuurtstraat)

Omvorming N49 tot snelweg (tussen Passiedreef en Vakebuurtstraat)

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N49

Wat en waarom?

Vlotter en veiliger verkeer op N49

De N49, de expresweg tussen Antwerpen en de kust, dateert van de jaren 1970. Om deze weg veiliger en vlotter te maken, besliste de Vlaamse overheid om hem om te bouwen tot een autosnelweg. Dit gebeurt in verschillende deelprojecten. Dit deelproject loopt van de Donkse Beek tot voorbij de Vakebuurtstraat. Op dit stuk staan verschillende ingrepen gepland:

  • Ombouw tot autosnelweg: de N49 wordt helemaal omgebouwd tot een snelweg, zodat de weg geschikt is voor een snelheid van 120 km/u. Ter hoogte van de Koning Albertstraat wordt de bocht van de weg hiertoe minder scherp gemaakt.
  • Fietstunnel onder N49: in het verlengde van de Vakebuurtstraat komt een fietstunnel die onder de N49 loopt.
  • Tunnel onder N49: Ter hoogte van de Koning Albertstraat komt een tunnel voor alle verkeer onder N49.
  • Aanleg parallelweg: tussen de Vakebuurtstraat en de Oude Aardenbrugse Weg komt een parallelweg naast de N49. De parallelweg sluit daar via een lichtengeregeld kruispunt aan op de N49.  

Op termijn wordt ook het kruispunt van de N49 met de Noordstraat (N410) heringericht. Dit is een apart project. Er ligt nog niets vast over de inhoud of timing van dit project.

WAT VERANDERT ER?

Klik op de groene knop om de aanklikbare kaart te bekijken. 

Waar staan we nu?

Nog geen concrete timing

Momenteel is een studiebureau bezig met de opmaak van de ontwerpplannen en de onteigeningsplannen. Een concrete startdatum van de werken is er nog niet. Volgens de huidige planning starten ze sowieso pas na 2024.

Op termijn vinden er nog andere projecten plaats op en langs de N49. Op deze webpagina vindt u een overzicht van alle geplande projecten.