Naamsepoort veiliger voor fietsers
Algemeen Overzicht
UPDATE 30/06/21: de afgelopen dagen gebeurden de laatste ingrepen. Op 30 juni wordt de nieuwe regeling van de verkeerslichten getest en op 1 juli wordt de nieuwe regeling definitief in dienst genomen. Het is mogelijk dat de regeling de komende weken nog kleine aanpassingen ondergaat, maar de werken zijn voor het overige volledig beëindigd.
Wat en waarom?
Fietsrelanceplan Vlaams-Brabant
Deze verbeteringen aan de Naamsepoort werden mee mogelijk gemaakt door het Fietsrelanceplan van de Vlaamse Regering.
Naamsepoort aangenamer en veiliger
De Naamsepoort in Leuven wordt aangenamer en veiliger voor de actieve weggebruiker. Voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte om veiliger en vlotter voorbij dit drukke knooppunt te geraken. Wegen en Verkeer zal ook de bestaande verkeerslichten vernieuwen en voorzien van een aangepaste regeling. Dankzij die nieuwe regeling zullen er minder conflicten zijn tussen voetgangers, fietsers en automobilisten.
Meer opstelruimte voor fietsers
De Naamsepoort is een van de drukste kruispunten van de stad. Op drukke momenten staan er heuse fietsfiles en is er aan de verkeerslichten niet genoeg opstelruimte voor de vele fietsers. Na de herinrichting komt er vooral aan de kant van de Naamsesteenweg opstelruimte bij, maar ook aan de overkant komt er een opstelstrook voor de fietsers die vanuit de Naamsestraat het kruispunt willen oversteken. Fietsers zullen na de werken bij rood licht vanuit de Naamsestraat rechtsaf de ring kunnen opdraaien, waardoor het fietsverkeer ook aan deze kant van het kruispunt wat vlotter zal doorstromen. Er zal aan de Naamsestraat een bord “rechtsaf door rood” (B22) geplaatst worden, om dat mogelijk te maken.
By-pass geschrapt op buitenring en Naamsesteenweg
Voor automobilisten die van de Tervuursepoort komen en de Naamsesteenweg willen inslaan, en voor bestuurders die van de Naamsesteenweg komen en richting station willen rijden, zal er voortaan geen fysiek afgescheiden rijstrook (by-pass) meer zijn. Door deze twee by-passes te schrappen, komt er plaats vrij voor meer opstelruimte voor de fietsers. In de plaats van de twee by-passes komen er twee voorsorteerstroken op de rijweg. De nieuwe verkeerslichten zullen uitgerust zijn met groene pijlen voor de chauffeurs die rechts indraaien, zodat deze afslagbewegingen ook tijdens de drukke uren zo vlot mogelijk gebeuren.
Nieuwe verkeerslichtenregeling voor minder conflicten
In de nieuwe situatie zullen de verkeerslichten ook zodanig geregeld zijn, dat overstekende fietsers en voetgangers bijna nergens op het kruispunt nog gelijktijdig met afdraaiend autoverkeer groen licht zullen krijgen. De enige dergelijke kruising die overblijft, is diegene tussen de auto’s die vanuit de Naamsestraat de ring rechts indraaien richting Tervuursepoort met fietsers en voetgangers die tegelijk de ring oversteken.
Nieuwe portiek op binnenring
Op de binnenring, in de rijrichting van de Tervuursepoort komt er een nieuwe portiek met verkeerslichten boven de rijweg. Daardoor kan het afslaand verkeer apart groen licht krijgen. Het rechtsafslaand verkeer krijgt een groene pijl, waardoor het conflict met de fietsers die rechtdoor fietsen, wordt weggewerkt. Die fietsers krijgen nu ook een eigen groen licht. Dat laatste is mogelijk doordat een van de twee voorsorteerstroken voor de auto’s die vanop de binnenring de Naamsesteenweg inrijden, geschrapt is. Ook op de Naamsesteenweg komt er een portiek bij.
Timing en impact?
Wat wordt er nog afgewerkt tot einde juni/begin juli
De werken zitten in de laatste fase en afhankelijk van de weersomstandigheden kan het kruispunt einde juni/begin juli opnieuw opengesteld worden voor verkeer. Op het kruispunt van de Naamsepoort staan in juni nog de volgende werken gepland:
- plaatsing van de portieken voor de nieuwe verkeerslichtenregeling
- afwerken van de bushalte kant binnenring en klinkerwerken op kruispunt
- asfaltering van het kruispunt
- de straatverlichting van aan de Constantin Meunierstraat over het kruispunt tot aan het sportkot wordt omgebouwd tot LED-verlichting
- het testen van de nieuwe lichtenregeling gebeurt volledig achter de schermen en is niet zichtbaar voor weggebruikers
- slijpen van detectielussen voor de verkeerslichtenregeling (mogelijke geluidshinder)
- verwijderen werfsignalisatie en in dienst name van het kruispunt (einde juni / begin juli)
Tijdens de werken: neem met de wagen de ring in wijzerzin
Vanaf 15 maart zullen er wegversmallingen zijn en zal een aannemer starten met de eigenlijke werken. De fietsers en voetgangers zullen voor bepaalde bewegingen omleidingen moeten volgen. Automobilisten zullen nog alle kanten uit kunnen, maar er zullen rijstroken afgesloten worden. Op de drukke momenten zullen de wachttijden dus langer zijn dan normaal. Wegen en Verkeer raadt de bestuurders dan ook aan om de Naamsepoort zoveel mogelijk te vermijden. Als je bijvoorbeeld met de wagen van de E40 of de E314 komt, neem je beter de ring in wijzerzin, m.a.w. rijd je beter via het station om bijvoorbeeld de Tiensesteenweg te nemen.
Vaste omleiding voor fietsers langs Kardinaal Mercierlaan en Naamsesteenweg
Wanneer de aannemer midden maart start met het wegbreken van de bestaande verkeerseilanden wordt er een 'vaste' omleidingsroute voor fietsers ingesteld via een fietscorridor in de Kardinaal Mercierlaan en de Naamsesteenweg.
- Fietsers die op de buitenring van de Tervuursepoort komen en naar het station moeten, zullen dus even de Kardinaal Mercierlaan in moeten rijden om daar via het eerste zebrapad dat ze tegenkomen over te steken en zo hun weg via de buitenring verder te zetten.
- De oversteekplaats voor fietsers en voetgangers die vanuit de Naamsestraat oversteken richting de Naamsesteenweg, wordt afgesloten. Wie richting de Naamsesteenweg of de Tervuursepoort wil wandelen of fietsen, moet gebruik maken van de oversteekplaats waar normaal gezien fietsers en voetgangers vanuit de Naamsesteenweg richting de Naamsestraat oversteken.
Werken voor de zomer afgerond
Volgens de huidige planning en onder voorbehoud van onvoorziene (weers)omstandigheden duren de werken in totaal een viertal maanden. Nog voor de zomer zal er dan ook vlotter en veiliger gefietst kunnen worden aan de Naamsepoort.
Contacteer ons bij vragen
- Contact
-
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
- Telefoon
- 016 66 57 50
- Website