Overslaan en naar de inhoud gaan

Maaibeheer langsheen de Tervurenlaan

Maaibeheer langsheen de Tervurenlaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N3

Wat en waarom?

Drie winters lang bomen aangeplant langs vernieuwde Tervurenlaan

In het verleden stonden er kastanjelaars langs de Tervurenlaan, tussen de R0 en de rotonde 'Jazzfontein'. Deze bomen waren aangetast door de paardenkastanjemineermot en de paardenkastanjebloedingsziekte. Doordat heel wat bomen na jarenlange ziekte bijna dood waren of quasi verdwenen, verschenen er in de dreef aan de Tervurenlaan heel wat gaten door afwezige en zieke bomen. Daarom kon Wegen en Verkeer niet anders dan de bomen te kappen en te vervangen door nieuwe, gezonde exemplaren.  De aanplanting van nieuwe bomen gebeurde tijdens drie winters tussen 2018 en 2021. In 2021 kregen verschillende bomen ook nog een extra 'vormsnoei', waardoor ze mooi in de hoogte kunnen uitgroeien tot mooie laanbomen.

Waarom ecologisch maaibeheer langsheen de Tervurenlaan?

De aandachtige voorbijganger zal merken dat een strook gras ongemaaid is gebleven

Het nieuwe maaibeheer staat in het kader van biodiversiteit en klimaatverandering

De ongemaaide stroken grasland bevatten kruiden zoals Duizendblad, rolklaver, vogelwikke en pinksterbloem. Door niet te maaien kunnen deze planten hun zaden ontwikkelen en afwerpen in de omgeving. 

Met de tijd ontwikkelt zich een kruidenrijk grasland dat een ideale plek vormt voor grote diversiteit aan planten en dieren. Kruiden zijn robuuste planten die de extreme condities van een wegberm aankunnen en opgewassen zijn tegen de effecten van klimaatverandering zoals de aanhoudende droogte van afgelopen zomers. Er werd gekozen om de kruidenstroken te laten staan rondom de laanbomen. Dit biedt enkele belangrijke voordelen voor de bomen:

  • De hoge kruiden en grassen zorgen voor een lokaal microklimaat waardoor de bodem minder snel uitdroogt. Leemgrond heeft de eigenschap om te barsten en trekt daarmee de fijne worteluitlopers van de boom kapot. 
  • Door minder te maaien rondom de bomen vermijden we mechanische schade zoals bodemverdichting, waarbij de grond te hard aangedrukt wordt en eventuele stamschade aan de boom.

Door deze aanpak ontwikkelt de boom zich ondergronds zo optimaal mogelijk en kan hij uitgroeien tot een gezonde, robuuste laanboom
De rest van de berm wordt nog blijvend gemaaid om de veiligheid van de weggebruiker te garanderen.