Timing en fasering
Timing en fasering
Vorige stappen
- Voorbereidende terreinonderzoeken en studies (door Wegen en Verkeer, Stad Brugge en Farys in samenwerking met studiebureaus en labo’s)
- Overleg met nutsmaatschappijen over verplaatsen van nutsleidingen
- Opmaak van verkeerslichtenplan
- Opmaak van rioleringsplan
- Onderzoek naar de aanpassing van de inkokering van het Zuidervaartje
- Opmaak van aanvraagdossier voor omgevingsvergunning
- Infomarkt voor buurtbewoners (8 november 2023)
- Opmaak minderhinderplan
- Opmaak van aanbestedingsdossier (om aannemer aan te stellen)
- Bijkomend onderzoek naar effect van bemaling op de bomen in de omgeving
Eerste nutswerken afgerond
Op dinsdag 12 november 2024 zijn de nutsmaatschappijen met hun werken gestart. Zij hebben de nutsleidingen van elektriciteit, telecommunicatie, gas, drinkwater en elektriciteit verplaatst en waar nodig vernieuwd. Tegen de kerstvakantie waren de eerste nutswerken afgerond. Voorafgaand aan de eigenlijke werken zullen nog bijkomende nutswerken worden uitgevoerd. Een timing is hiervoor momenteel nog niet gekend.
De nutswerken worden gecoördineerd door Fluvius. Heeft u vragen over de nutswerken? Neem contact op met de werftoezichter van Fluvius via bart.vanhoutte@fluvius.be.
Eigenlijke werken
De eigenlijke herinrichting ter hoogte van de Gentpoort kan pas starten als de omgevingsvergunning verkregen is en er een aannemer is aangesteld. De omgevingsvergunning werd verleend op 23 december 2024. De aanbestedingsprocedure moet nog opstarten.
Om de hinder zoveel mogelijk te beperken en om technische redenen kunnen de eigenlijke werken uitgevoerd worden vanaf het voorjaar van 2026. Meer informatie over de exacte timing en verschillende fases van de herinrichting is er vandaag nog niet.
Zodra hier meer info over beschikbaar is, leest u dat hier.
De uitvoering van de eigenlijke werken is gebonden aan strikte voorwaarden voor sommige uitvoeringsonderdelen. Zo moeten de kokers in het Zuidervaartje verlengd en gerenoveerd worden. Dit kan enkel bij een lage waterstand in een droge periode gebeuren. De ideale periode is de zomer.
Ook moet er gewerkt worden aan de Gentpoortbrug zelf. Dat wil zeggen dat de brug gedurende enige tijd afgesloten zal zijn voor het verkeer vanuit het stadscentrum. Gezien de zeer grote hinder die dit met zich meebrengt, kunnen deze werken enkel in de verkeersluwere zomervakantie gebeuren.
Door bijkomend onderzoek naar het effect van bemaling op de bomen in de omgeving verliep de opmaak van het aanbestedingsdossier vertraging op. Van zodra een aannemer is aangesteld (vermoedelijk tegen de zomer van 2025), kan die zijn planning uitwerken en de nodige materialen bestellen. De levertermijn van de onderdelen voor de renovatie van het Zuidervaartje bedraagt 12 tot 16 weken. Hierdoor is het niet meer mogelijk om de werken nog in 2025 op te starten zonder bijkomende grote hinder te veroorzaken.
De fases kunnen ook niet zomaar omgewisseld worden aangezien we met rioleringswerken te maken hebben en er dus een vaste volgorde in de werken nodig is.
De voorziene startdatum van de eigenlijke werken verschuift daardoor naar het voorjaar van 2026.