Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Merksemsebaan en Deurnesteenweg ter hoogte van Hoogmolenbrug

Herinrichting Merksemsebaan en Deurnesteenweg ter hoogte van Hoogmolenbrug

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Weg

N120

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert een belangrijke herinrichting van de Merksemsebaan (N120) en de Deurnesteenweg in Wijnegem uit. Deze ingreep maakt de weginfrastructuur klaar voor de komst van de nieuwe Hoogmolenbrug.

Wat en waarom?

Nieuw kruispunt vormt aansluiting met Hoogmolenbrug

Het verplaatsen van de Hoogmolenbrug vraagt om bijkomende verkeersinfrastructuur langs beide kanten van het Albertkanaal. Aan de noordzijde (zijde Schoten) krijgt de brug een rechtstreekse aansluiting op de Metropoolstraat. Aan de zuidzijde wordt de Deurnesteenweg gedeeltelijk verlegd in de richting van Deurne om zo een nieuw kruispunt met de Merksemsebaan te vormen. Hierop sluit later de nieuwe Hoogmolenbrug aan. 

De aanleg van de nieuwe Hoogmolenbrug is een project van de Vlaamse Waterweg. In de voorbije decennia werd het Albertkanaal alsmaar belangrijk voor containervervoer. Met meer dan 40 miljoen ton vervoerde goederen op jaarbasis vormt het vandaag de dag de belangrijkste waterweg van Vlaanderen. De Vlaamse Waterweg nv investeert nu volop in het wegwerken van een aantal capaciteitsbeperkende knelpunten, waaronder de Hoogmolenbrug. Meer info over dit project kan u terugvinden op www.vlaamsewaterweg.be/hoogmolenbrug

Situering projectzone AWV en Vlaamse Waterweg

Timing en impact?

Hoofdwerken van augustus 2020 tot september 2021

De voorbereidende werken werden in het voorjaar van 2020 uitgevoerd. De nutsmaatschappijen verplaatsten hun kabels en leidingen aan de Merksemsebaan en Deurnesteenweg. Tussen augustus 2020 en september 2021 werkte het Agentschap Wegen en Verkeer aan de vernieuwing van de weginfrastructuur. Nu is het aan 

Oude kruispunt nog even in gebruik

Nu is het aan De Vlaamse Waterweg nv. De beheerder van de bevaarbare waterwegen werkt momenteel volop aan de nieuwe Hoogmolenbrug.

Op het montageterrein langs de Metropoolstraat wordt de nieuwe stalen boogbrug samengesteld. De assemblage en aanleg van de landhoofden duurt tot begin 2022. Dan kan de nieuwe Hoogmolenbrug worden ingevaren, afgewerkt en aangesloten op het nieuwe kruispunt. In de zomer van 2022 gaat de nieuwe brug open voor verkeer en start meteen de afbraak van de oude brug.

De Vlaamse Waterweg nv doet dan nog een laatste aanpassing van het oude kruispunt. Tussen de Bijkhoevelaan en het nieuwe kruispunt wordt de middenberm doorgetrokken. De verkeerslichten van het oude kruispunt verdwijnen en de Deurnesteenweg (oude tak aan Desco) kan je nog enkel inrijden uit de richting van Antwerpen.