Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Mechelsesteenweg tussen de Nieuwe Tildonksesteenweg en de Oude Haegestraat in Buken

Herinrichting Mechelsesteenweg tussen de Nieuwe Tildonksesteenweg en de Oude Haegestraat in Buken

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N26

Wat en waarom?

Eerst vijfhonderd meter lange stuk aan Molenweg 

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt een van de komende jaren de Mechelsesteenweg (N26) in Herent. Het agentschap zal het vijf kilometer lange stuk tussen de Nieuwe Tildonksesteenweg en de Oude Haegestraat in Buken (Kampenhout) aanpakken, nadat de afgelopen jaren het stuk van de steenweg verderop (de Omleiding en de rotonde met de Tildonksesteenweg) aangepakt werd. 

De herinrichting zal in minstens twee fasen gebeuren:

In een eerste fase zal het vijfhonderd meter lange stuk ter hoogte van de Molenweg aangepakt worden. De Molenweg krijgt een nieuwe aansluiting op de Mechelsesteenweg, zodat hij na de herinrichting loodrecht op de gewestweg aansluit. Dat is beter voor de zichtbaarheid en op die manier wordt het kruispunt aangepast aan het vrachtverkeer dat van de KMO-zone komt. Het ontwerp van de zone ter hoogte van de Molenweg is goedgekeurd door alle partners en de plannen zijn bijna afgewerkt. Meer informatie over deze fase van het project vindt u hier.

Wanneer en met welke fasering (in hoeveel fasen) het resterende deel van het 4,5 km lange stuk tussen de Oude Haegestraat in Buken en de Nieuwe Tildonksesteenweg in Herent aangepakt zal worden, is momenteel niet bekend. Omdat Aquafin eerst de riolering zal heraanleggen, en omdat zij daarbij meestal op het laagste punt beginnen, zal Wegen en Verkeer waarschijnlijk aan de kant van Buken starten

Veilige fietspaden / kruispunten / oversteekplaatsen, comfortabel openbaar vervoer en aangename woonkernen

In de huidige toestand liggen er tussen de Nieuwe Tildonksesteenweg en de Oude Haegestraat fietspaden naast de rijweg. Na de herinrichting komen er fietspaden die ofwel gescheiden zijn van de rijweg voor auto's ofwel verhoogd. Het wegbeeld zal aangepast worden aan de snelheidsregimes van 50 en 70 km/u. 

Andere doelstellingen van de herinrichting zijn: 

  • veilige kruispunten en veilige oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers 
  • comfortabele bushaltes 
  • aangename woonkernen voor Buken en Winksele-Delle 

Op de webpagina over de herinrichting van het vijfhonderd meter lange stuk ter hoogte van de Molenweg (met de toekomstige toegang naar de KMO-zone Hambos) die binnenkort via www.wegenenverkeer.be/herent te vinden zal zijn, zal meer informatie staan over het ontwerp dat uitgewerkt werd voor die zone. 

Waar staan we nu?

Timing nog niet bekend

Wanneer de werken worden uitgevoerd, weten we op dit moment nog niet. Van zodra er meer bekend is over de timings, deelt Wegen en Verkeer dit mee op deze webpagina. 

 

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier