Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting kruispunt Koolmijnlaan, Beverlosesteenweg, Leysestraat

Herinrichting kruispunt Koolmijnlaan, Beverlosesteenweg, Leysestraat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Plaats

Weg

N72

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat het kruispunt van de Koolmijnlaan (N72), de Beverlosesteenweg en de Leysestraat in Beringen vernieuwen. Het lichtengeregelde kruispunt wordt omgevormd tot een rotonde met veilige fietspaden en oversteken. Op die manier willen we de verkeersveiligheid verhogen voor alle weggebruikers, en een gevaarlijk punt in het verkeer wegwerken.

Wat en waarom?

Veilige rotonde vervang lichtengeregeld kruispunt

  • Door de aanleg van de rotonde wordt het kruispunt overzichtelijker. Zo verdwijnt de bypass vanaf de Koolmijnlaan richting de Beverlosesteenweg, komend van Beverlo.
  • Voetgangers en fietsers stappen en trappen via nieuwe, aangename voet- en fietspaden langs de rotonde.
  • Heraangelegde bushaltes verhogen het comfort van de busreiziger.
  • Een modern rioleringsstelsel scheidt de afvoer van regen- en afvalwater.
N72 Beringen: Situering ontwerpplan in omgeving

De Vlaamse Overheid investeert 1,8 miljoen euro in dit project.

Timing en impact?

Eerst nutsaanpassingen, daarna riolerings- en wegenwerken

De voorbereidende nutswerken zijn ten vroegste voorzien in het najaar van 2020. Voorafgaand zullen er twee woningen ter hoogte van het kruispunt worden afgebroken. Zo wordt voldoende ruimte gecreëerd voor de rotonde met fietspaden rondom.

Vanaf het voorjaar 2021 plaatst Wegen en Verkeer een gescheiden rioleringsstelsel en vernieuwt het de weginfrastructuur. Naar verwachting duren de werken tot het najaar van 2021. Deze planning is afhankelijk van de procedure van de omgevingsvergunning én wordt bovendien afgestemd op de werken aan de kanaalbruggen van Tervant en Beringen door De Vlaamse Waterweg nv.

We voeren de werken gefaseerd uit, om zo de hinder voor de omgeving te spreiden in tijd en ruimte.

  • Doorgaand fietsverkeer volgt een omleiding via de achterliggende straten.
  • Voor autoverkeer zal de doorgaande beweging op de Koolmijnlaan (N72) mogelijk blijven richting Beverlo. Verkeer richting Beringen volgt een omleiding.
  • Het kruispunt wordt in twee helften aangepakt. Afhankelijk van aan welk deel gewerkt wordt, blijft de Beverlosesteenweg of de Leysestraat bereikbaar voor lokaal verkeer vanaf de Koolmijnlaan.