Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting kruispunt De Mol met nieuwe buslijn

Herinrichting kruispunt De Mol met nieuwe buslijn

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

N25

Wat en waarom?

Betere ontsluiting industrieterrein Haasrode

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft een studie uitgevoerd naar de herinrichting van het kruispunt van de Tiensesteenweg (N3) met de Meerdaalboslaan (N25) in Leuven. In de toekomst maakt een nieuwe buslijn vanaf het station van Leuven gebruik van de Meerdaalboslaan (ook bekend in de omgeving als ‘de expresweg’). Zo zorgen we voor een betere bereikbaarheid voor wie van het station naar het industrieterrein van Haasrode wil. Om de doorstroming van het openbaar vervoer te verbeteren en de veiligheid te vergroten voeren we enkele aanpassingen uit aan het kruispunt ‘De Mol’. 

Wat gaan we doen?

  • Extra bushalte: aan het begin van de Meerdaalboslaan, net na het kruispunt, komt een nieuwe bushalte in de richting van Haasrode. We leggen de bushalte met een aanliggend verhoogd perron aan, zodat het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor personen met een handicap of voor wie een kinderwagen bij heeft. 
  • Aparte busbaan: vanuit Haasrode leggen we een aparte busbaan aan richting het kruispunt ‘De Mol’.
  • Extra afslagstrook: op de Tiensesteenweg (N3) komt voor het verkeer vanuit Tienen een extra linkerafslagstrook naar de Meerdaalboslaan (N25). Door afslaand verkeer apart te laten voorsorteren, vermindert de kans op file voor het doorgaand (bus)verkeer van Tienen naar Leuven en zorgen we voor een vlotte doorstroming.  
  • Conflictvrij kruispunt: na de herinrichting passen we de verkeerslichtenregeling aan zodat de verschillende verkeersstromen aparte groenfasen krijgen en niet langer in conflict komen. Dit verhoogt bovendien de veiligheid voor de fietsers, want ook de groenfasen ter hoogte van de twee afslagstroken van en naar de Tiensesteenweg (N3) worden afgestemd op de verkeerslichten op het kruispunt. 

Meer informatie over de verkeerslichten op de Vlaamse kruispunten leest u op deze webpagina

Toegankelijke bushaltes

Wegen en Verkeer werkt overal in Vlaanderen aan veiligere en comfortabelere bushaltes. Busverkeer zal in de toekomst aan de bushaltes op de rijweg stoppen om de toegankelijkheid te vergroten. We leggen overal een verhoogd perron aan, zodat in- en uitstappen makkelijker wordt voor mensen met een beperkte mobiliteit en mensen met kinderwagens. Bovendien kunnen de bussen hun halte vlotter verlaten door op de rijweg te stoppen. Ze moeten dan niet invoegen in het verkeer, wat zorgt voor meer stiptheid. Lees meer over hoe Wegen en Verkeer aan toegankelijke bushaltes werkt op deze pagina.

Timing en impact?

Nieuw ontwerp is vergund

Een studiebureau maakte in opdracht van Wegen en Verkeer en in samenspraak met de betrokken partners een nieuw ontwerp voor het kruispunt. We ontvingen recent de omgevingsvergunning voor dit ontwerp. In een volgende stap wordt een aannemer aangesteld om de werken uit te voeren. We plannen om de herinrichting in 2025 uit te voeren.

Zodra een concrete timing en meer informatie over de te verwachten hinder bekend is, leest u dat op deze webpagina.

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformuier