Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Grotesteenweg ter hoogte van kruispunten met Binnensingel en Elisabethlaan

Herinrichting Grotesteenweg ter hoogte van kruispunten met Binnensingel en Elisabethlaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

N1
R10
N173

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voorziet in samenwerking met stad Antwerpen, De Lijn, water-link en Aquafin een volledige herinrichting van de Grotesteenweg (N1) in Berchem ter hoogte van de Binnensingel (R10) en de brug over de Antwerpse Ring (R1). Deze ingreep is erop gericht het singelkruispunt en de directe omgeving veiliger te maken voor zowel fietsers als voetgangers en overzichtelijker voor automobilisten.

Wat en waarom?

Heraanleg Grotesteenweg: de volgende stap naar een fietsvriendelijke Singel

Het Agentschap Wegen en Verkeer en stad Antwerpen zetten sterk in op het verbeteren van de fietsinfrastructuur langs de Singel (R10). De fietspaden zijn de voorbije jaren volledig vernieuwd tussen noord en zuid en ook de kruispunten aan de Turnhoutsepoort en de Plantin en Moretuslei zijn al onder handen genomen.

Nu komt dus de Grotesteenweg aan de beurt. De projectzone omvat de Grotesteenweg vanaf de Uitbreidingsstraat tot en met het kruispunt met de Elisabethlaan en het Ringfietspad. Daarbij werken we ook een stukje in de Uitbreidingstraat (voor aanleg riolering) en op de Binnensingel (voor het aanpassen van de voorsorteerstroken). Ook de brug en de aansluitingen met de op- en afrit van de Ring worden aangepakt.

Klik op het plan om te vergroten.

Klik op het ontwerp om te vergroten.

Onder Toekomstbeeld vind je meer informatie over het nieuwe ontwerp van de kruispunten.

Timing en impact?

Voorbereidende nutswerken sinds 17 april 2023

In april-mei 2022 voerde een aannemer in opdracht van Fluvius al enkele voorbereidende nutswerken uit op en rond de Grotesteenweg. Vanaf maandag 17 april 2023 werden de voorbereidende nutswerken verdergezet.

Start hoofdwerken eind mei 2023

AWV en stad Antwerpen zijn met de heraanleg van de fietsinfrastructuur gestart op dinsdag 30 mei 2023. De volledige vernieuwing gebeurt in nauwe samenwerking met De Lijn, water-link en Aquafin. Gelijktijdig met de wegenwerken verbeteren ze hun infrastructuur. Alle werken duren normaal gezien tot het najaar van 2024. Hieronder vindt u een globaal overzicht van de fasering van de werken.

Klik op de tijdlijn om te vergroten.