Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Grotesteenweg ter hoogte van kruispunten met Binnensingel en Elisabethlaan

Herinrichting Grotesteenweg ter hoogte van kruispunten met Binnensingel en Elisabethlaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Plaats

Weg

N1
R10
N173

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voorziet in samenwerking met de Stad Antwerpen, De Lijn en Aquafin een volledige herinrichting van de Grotesteenweg (N1) in Berchem ter hoogte van de Binnensingel (R10) en de brug over de Antwerpse Ring (R1). Deze ingreep is erop gericht het singelkruispunt en de directe omgeving veiliger te maken voor zowel fietsers als voetgangers en overzichtelijker voor automobilisten.

Wat en waarom?

Heraanleg Grotesteenweg: de volgende stap naar een fietsvriendelijke Singel

Het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Antwerpen zetten sterk in op het verbeteren van de fietsinfrastructuur langsheen de Singel (R10). De fietspaden zijn de voorbije jaren vernieuwd tussen noord en zuid en de singelkruispunten worden mee aangepakt. De fietspaden zijn de voorbije jaren volledig vernieuwd tussen noord en zuid en ook de kruispunten aan de Turnhoutsepoort en de Plantin en Moretuslei zijn al onder handen genomen.

Nu komt dus ook de Grotesteenweg aan de beurt. De projectzone omvat de Grotesteenweg vanaf de Uitbreidingsstraat tot en met het kruispunt met de Elisabethlaan en het Ringfietspad. Daarbij werken we ook een stukje in de Uitbreidingsstraat (voor aanleg riolering) en op de Binnensingel (voor het aanpassen van de voorsorteerstroken). Ook de brug en de aansluitingen met de op- en afrit van de Ring worden aangepakt.

N1 Grotesteenweg ontwerp WEB

Onder Toekomstbeeld vindt u meer informatie over het nieuwe ontwerp van de kruispunten.

Timing en impact?

Uitvoering werken in 2022 

In april 2021 diende Wegen en Verkeer de aanvraag voor een omgevingsvergunning in. In het kader hiervan liep van 3 juni tot en met 2 juli 2021 een openbaar onderzoek. 

Uitgaand van een positief advies verwachten we de omgevingsvergunning in het najaar van 2021 te kunnen ontvangen, waarna een aannemer wordt aangesteld. De werken zouden dan in het voorjaar van 2022 kunnen starten. Zodra de start van de werken dichterbij komt, zal Wegen en Verkeer nog uitgebreid communiceren over de aanpak van de werkzaamheden en de tijdelijke verkeersmaatregelen die hiermee gepaard gaan.

Kom slim naar Antwerpen
Rijd u niet vast in de wegenwerken en check Slim naar Antwerpen voor alle bereikbaarheidsinformatie en slimme alternatieven om vlot in de stad te geraken. Zet uw auto bijvoorbeeld op één van de gratis Park+Rides en zet uw reis verder met de bus of tram. Zo komt u steeds slim naar Antwerpen.