Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Diestsesteenweg tussen Tiense Vesten en Deelberg

Algemeen Overzicht

Op 12 juni 2024 namen een 50-tal omwonenden en ondernemers deel aan een info- en dialoogmoment in het kader van de herinrichting van de Diestsesteenweg (N29). Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Tienen organiseerden dit moment om de stand van zaken toe te lichten en in gesprek te gaan over de conclusies van het onderzoek en overleg. Er werden enkele schetsen getoond van mogelijke weginrichtingen waarop men kon reageren. Hier vindt u het verslag van het info- en dialoogmoment op 12 juni 2024. 

Ook de resultaten van de bevraging die liep in mei - juni 2023 werden toegelicht. Bijna 180 bewoners van de Diestsesteenweg en omliggende straten namen deel aan de bevraging rond ervaringen, noden en verwachtingen over wandelen, fietsen en parkeren langs de Diestsesteenweg. Het rapport van deze online bevraging vindt u via deze link.

Het studiebureau onderzoekt welke elementen meegenomen kunnen worden in de verdere uitwerking van het ontwerp voor de Diestsesteenweg. Omdat er nog bijkomend onderzoek moet gebeuren en er verdere afstemming met de  ontwikkelingen langs en in de buurt van de steenweg volgt, kunnen het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Tienen vandaag nog niet zeggen wanneer er een afgewerkt (voor)ontwerp zal zijn voor de Diestsesteenweg. Wat wel vaststaat, is dat er nog info- en dialoogmomenten zullen volgen. Die zullen iedere keer bekendgemaakt worden via de website en de nieuwsbrief van Wegen en Verkeer. Wilt u geen enkele update missen? Schrijf u dan in op de nieuwsbrief op de knop hiernaast. 

Wat en waarom?

Onderzoek naar veilige inrichting en nieuwe riolering

Wegen en Verkeer onderzoekt de heraanleg van de Diestsesteenweg (N29) in Tienen, tussen de vesten en het kruispunt met Deelberg zo’n kilometer verderop. Een ontwerp is er op dit moment nog niet. Alleen de doelstellingen van het project liggen vast:

  • Veilige weginrichting: de inrichting van dit stuk van de Diestsesteenweg is niet aangepast aan de normen en het verkeer van vandaag. Vooral de veiligheid voor fietsers en voetgangers laat te wensen over. Wegen en Verkeer onderzoekt hoe de weg zo veilig en efficiënt mogelijk kan worden ingericht.
  • Aanleg van een gescheiden riolering: de riolering in dit stuk van de Diestsesteenweg is in slechte staat. Met de heraanleg komt er een gescheiden riolering, waarbij regen- en afvalwater apart worden afgevoerd. Dat is beter voor het milieu en het verlaagt de kans op wateroverlast.

Zo ziet de Diestsesteenweg er vandaag uit. Wegen en Verkeer onderzoekt hoe de weg veiliger kan worden ingericht voor fietsers en voetgangers. © Google

Waar staan we nu?

Om een kwaliteitsvolle herinrichting te realiseren is er nood aan meer tijd om een aantal knelpunten op te lossen. De stad Tienen plant een gebiedsgerichte studie om een samenhangende visie te ontwikkelen voor gebied rondom de Diestsesteenweg. Op die manier kan nadien de inrichting van de weg, kruispunten en parkeermogelijkheden kwalitatief inspelen op de veranderingen in de ruime omgeving. Bewoners en ondernemers worden betrokken in verder overleg. 

Enkele snelle ingrepen als opstap naar een volwaardige herinrichting

Ongeveer een jaar geleden zijn Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Tienen gestart met een onderzoek naar de herinrichting van de Diestsesteenweg. De huidige weginfrastructuur is verouderd. Voor fietsers en voetgangers is de situatie onveilig. Ondanks de complexiteit was de ambitie om snel te kunnen starten met de werken. Bovendien vormt de herinrichting een van de puzzelstukken voor een betere mobiliteit in en rond Tienen. Het onderzoek en het overleg met omwonenden heeft duidelijk gemaakt dat een aantal snelle ingrepen nodig en mogelijk zijn. Zo zal de stad in 2025 de voetpaden toegankelijker maken door ze opnieuw aan te leggen. Daarnaast onderzoeken Wegen en Verkeer en de stad de mogelijkheid om bijkomende oversteekplaatsen aan te leggen ter hoogte van de Werkmanssteeg en Hubo.

Meer onderzoek nodig naar parkeerbehoeften en ontwikkelingen in de buurt

Via een online bevraging en een ‘info- en dialoogavond’ die plaatsvond in december 2023, deelden buurtbewoners hun bezorgdheden en verwachtingen met de stad Tienen en het Agentschap Wegen en Verkeer. In gesprekken die later plaatsvonden, werd duidelijk dat er bijkomend onderzoek nodig was naar een samenhangende gebiedsvisie die rekening houdt met de toekomstige ontwikkelingen van het regionaal ziekenhuis en de Sportsite. Op die manier kan de inrichting van de weg, kruispunten en parkeermogelijkheden kwalitatief inspelen op de veranderingen in de ruime omgeving.  

Smalle weg brengt uitdagingen met zich mee

Gezien de beperkte wegbreedte, is het moeilijk om een evenwicht te vinden tussen veiligheid voor alle weggebruikers en leefbaarheid voor omwonenden. Zo werd eerder de vraag gesteld naar minder snel en zwaar verkeer, een duidelijker en veiliger kruispunt aan de Vesten, ruimte om rustig buiten te kunnen stappen als bewoner, kwalitatieve voetpaden en meer fietsveiligheid. Uit de gesprekken met bewoners blijkt dat veel mensen langs de steenweg willen blijven parkeren. Maar alle parkeerplaatsen langs de steenweg behouden, én een veilige weg aanleggen, is niet overal mogelijk. Er zullen dus moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.