Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Diestsesteenweg tussen Tiense vesten en Deelberg

Herinrichting Diestsesteenweg tussen Tiense vesten en Deelberg

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N29

Op 14 december 2023 vonden in het Sociaal Huis Tienen een aantal luistersessies plaats in het kader van de herinrichting van de Diestsesteenweg. Een 40-tal omwonenden en handelaars deelden hun ervaringen over wonen, werken en verplaatsen langs de Diestsesteenweg. Het Agentschap Wegen en Verkeer, Stad Tienen en studiebureau Arcadis willen via de luistersessies beter begrijpen hoe bewoners en handelaars de Diestsesteenweg ervaren en welke wensen ze koesteren voor de herinrichting. De aanwezigen gingen in gesprek met elkaar en de ontwerpers, die nu aan de slag gaan met de input en wensen die ze noteerden. 

De input wordt samengelegd met de afspraken en richtlijnen voor het ontwerpen van gewestwegen. Tijdens een volgend moment in de loop van 2024 gaan we hierover in dialoog met omwonenden en handelaars om te bekijken en bespreken.

Hier vindt u het verslag van de luistersessies.

Wat en waarom?

Onderzoek naar veilige inrichting en nieuwe riolering

Wegen en Verkeer onderzoekt de heraanleg van de Diestsesteenweg (N29) in Tienen, tussen de vesten en het kruispunt met Deelberg zo’n kilometer verderop. Een ontwerp is er op dit moment nog niet. Alleen de doelstellingen van het project liggen vast:

  • Veilige weginrichting: de inrichting van dit stuk van de Diestsesteenweg is niet aangepast aan de normen en het verkeer van vandaag. Vooral de veiligheid voor fietsers en voetgangers laat te wensen over. Wegen en Verkeer onderzoekt hoe de weg zo veilig en efficiënt mogelijk kan worden ingericht.
  • Aanleg van een gescheiden riolering: de riolering in dit stuk van de Diestsesteenweg is in slechte staat. Met de heraanleg komt er een gescheiden riolering, waarbij regen- en afvalwater apart worden afgevoerd. Dat is beter voor het milieu en het verlaagt de kans op wateroverlast.

Zo ziet de Diestsesteenweg er vandaag uit. Wegen en Verkeer onderzoekt hoe de weg veiliger kan worden ingericht voor fietsers en voetgangers. © Google

Waar staan we nu?

Dialoog- en infomoment in 2024

In de loop van 2023 werden voorbereidende onderzoeken uitgevoerd, samen met een online bevraging, buurtgesprekken en luistersessies met bewoners en handelaars. Op dit moment legt het projectteam de verschillende elementen samen om een goed overzicht te krijgen op de bestaande situatie, de uitdagingen en wensen inzake veiligheid en leefbaarheid. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer streeft in elk project steeds naar een evenwicht tussen veiligheid, leefbaarheid en doorstroming. Op plaatsen waar de Diestsesteenweg versmalt, is dit evenwicht niet eenvoudig. Hier moeten prioriteiten worden gesteld. Om een volledig beeld te krijgen van de impact van deze prioriteiten en keuzes, zal het Wegen en Verkeer samen met de Stad Tienen in de loop van 2024 een dialoog- en infomoment organiseren voor omwonenden en handelaars. 

De focus van het komende dialoog- en infomoment ligt op:

  1. het informeren over de resultaten van de voorbereidende onderzoeken, 
  2. inzicht krijgen in de eerste ontwerpprincipes voor de herinrichting van de weg, en 
  3. in dialoog gaan over alternatieven om alle functies op de Diestsesteenweg te reorganiseren.

Verder maken we ruimte voor vragen, bezorgdheden en suggesties en overlopen we de volgende stappen van het project. 

Op het tabblad 'Denk mee!' vindt u alle afgelopen en aankomende evenementen.