Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting complex A19-R8

Algemeen Overzicht

Status

Gestart

Plaats

Weg

A19
R8

Wat en waarom?

Herinrichting van op- en afrittencomplex voor meer veiligheid en vlottere doorstroming

Huidige situatie

De autosnelweg A19 loopt van Ieper naar Kortrijk en sluit ter hoogte van het complex Kortrijk-West aan op de R8, de ring rond Kortrijk. De aansluiting gebeurt met twee gelijkgrondse kruispunten met verkeerslichtenregeling. De weinig leesbare inrichting, de moeilijke weefbeweging op de R8 en de ontoereikende capaciteit zorgen vooral tijdens de ochtend- en avondspits voor verkeersonveiligheid en een slechte doorstroming op de R8.

Toekomstige situatie

Ter hoogte van de aansluiting van de A19 met de R8 komt er een volwaardige verkeerswisselaar zodat de beide kruispunten met verkeerslichten kunnen verdwijnen.  De op- en afrit van de buitenring van de R8 op de A19 blijven bestaan. De aansluiting van de binnenring van de R8 op de A19 gebeurt via een brug over de R8.

Ook de op- en afrit van het op- en afrittencomplex nr. 1 Gullegem/Moorsele (rijrichting Kortrijk en R8) wordt opgeschoven om de weefzone tussen het complex nr. 1 en de R8 langer te maken en de weefbewegingen gemakkelijker te maken.

Eerste foto: Complex A19-R8 en het nabijgelegen complex Gullegem. Tweede foto: Rode lijnen op ontwerp illustreren locatie van geluidsschermen, met hoogte van 3 meter.
Tip: Klik op de dubbele pijl rechtsboven om de kaart of foto volledig en groter te zien.

Timing en impact?

Start werken februari 2022

Op dinsdag 15 februari 2022 start een aannemer in opdracht van Wegen en Verkeer met de eerste werken voor de trompetaansluiting van de A19 met de R8. Het terrein langs de weg wordt bouwrijp gemaakt. Meer informatie over de planning van deze werken in het tabblad 'Timing en fasering'.

Daarna bereidt de aannemer de werken voor de trompetaansluiting verder voor. Volgens de huidige planning kunnen de werken dan verdergezet worden in de zomer.