Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg op-en afrittencomplex van E40 in Aalter

Heraanleg op-en afrittencomplex van E40 in Aalter

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

E40

De herinrichting van het op- en afrittencomplex in Aalter (E40) is één van de 'missing links' in het Vlaamse wegennetwerk. Een ontbrekende schakel die vlot verkeer in de omgeving hindert. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) streeft ernaar om deze en andere knelpunten op Vlaamse wegen weg te werken. Niet alleen om de mobiliteit te bevorderen, maar ook om de veiligheid te waarborgen. AWV is ondertussen gestart met de langverwachte werken aan het nieuw op- en afrittencomplex langs de E40 in Aalter. De werken zijn afhankelijk van het weer en zullen ongeveer 3 jaar duren.

Wat en waarom?

Wat leggen we aan?

Met drie lokale rotondes en een fly-over van E40 naar de N44 kiest het Agentschap Wegen en Verkeer voor een veilige en vlotte doorstroming van het verkeer. Er komen ook twee nieuwe bruggen, namelijk waar de Steenweg op Deinze en de Tieltsesteenweg onder de E40 gaan. AWV investeert in veilige fietsinfrastructuur, vrijliggende fietspaden en twee fietstunnels onder de zuidelijke rotondes. Tot slot legt men nog een carpoolparking aan en komen er ook twee bufferbekkens.

Het is een bewuste zet om fiets-, auto- en vrachtverkeer zo veel mogelijk te scheiden, wat de veiligheid ten goede komt.

Aansluitend op de werken worden geluidsschermen gebouwd. Er komen schermen:

  • langs de E40 richting kust, zowel voor als achter het op- en afrittencomplex:
    • zone brug Ganzeplas tot complex
    • zone langs Sportlaan 
  • langs de nieuwe fly-over (afrit Aalter van E40 richting kust) tot iets voor de tunnel van de Knokkweg onder de Brouwerijstraat
  • langs de E40 richting Gent voor wijk Beukenpark
Geluidsschermen E40

Geluidsschermen E40

Timing en impact?

Uitvoering

Duur van de werken: +- 3 jaar

Mijlpalen in de fasering:​

  • Van 1 maart ‘16 tot april ‘17: impact ten zuiden van E40
  • Van april '17 tot zomer '17: impact op en onder E40
  • Van zomer ‘17 tot voorjaar ‘20: impact ten noorden van E40