Overslaan en naar de inhoud gaan

Heraanleg Aarschotsesteenweg aan kruispunt met Kessel-Losesteenweg

Heraanleg Aarschotsesteenweg aan kruispunt met Kessel-Losesteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N19

Hier kan u de bewonersbrief terugvinden die op 22 april 2024 in de bus viel. 

Wat en waarom?

Nieuwe middeneilanden en extra oversteekplaats

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt binnenkort op de Aarschotsesteenweg (N19) in Leuven. Ter hoogte van het kruispunt met de Kessel-Losesteenweg worden enkele verbeteringen uitgevoerd voor voetgangers en fietsers. Deze aanpassingen zijn gepland:  

  • De oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers worden veiliger gemaakt met middeneilanden. Zo zijn de oversteekplaatsen beter zichtbaar en kunnen fietsers en voetgangers in de toekomst in twee bewegingen oversteken.  
  • Er komt een extra oversteekplaats aan het kruispunt met de Kessel-Losesteenweg. Zo liggen er twee oversteekplaatsen, die rechtstreeks aansluiten op de fietspaden in de Kessel-Losesteenweg.
  • Er komt een schuine drempel aan het kruispunt met de Aarschotsesteenweg die ervoor zorgt dat auto’s automatisch vertragen om de Kessel-Losesteenweg in of uit te rijden. 
  • De bushalte Wilsele Gemeentehuis wordt in beide richtingen heraangelegd met een verhoogd perron. De bushalte richting Aarschot verleggen we tot achter het kruispunt met de Kessel-Losesteenweg. Zo liggen beide haltes tegenover elkaar. 

Werken in de buurt door stad Leuven

Naast de werken op het kruispunt van de Aarschotsesteenweg met de Kessel-Losesteenweg door Wegen en Verkeer, voert ook de stad Leuven binnenkort werken uit in de buurt. Meer bepaald op Kessel-Losesteenweg zelf en op de Wilselsesteenweg staan ingrepen gepland. Meer informatie over deze werken is te vinden in de bewonersbrief die de stad Leuven verspreidde en op de website van de stad.  

Schakel in fietsroute Wilsele - Kessel-Lo

In de toekomst wordt het kruispunt van de Kessel-Losesteenweg en de Aarschotsesteenweg een belangrijke schakel in de fietsroute tussen Wilsele en Kessel-Lo. Die loopt via de Kessel-Losesteenweg en een nieuwe tunnel naar de andere kant van de snelweg, zodat fietsers geen op- en afritten meer moeten kruisen

Aarschotsesteenweg Kessel-Losesteenweg

Het kruispunt met de Kessel-Losesteenweg voor de werken. © Google Maps


 

Het kruispunt met de Kessel-Losesteenweg na de werken.

Timing en impact?

Werken vanaf maandag 13 mei 2024

Wegen en Verkeer werkt vanaf maandag 13 mei 2024 in twee fasen op de Aarschotsesteenweg. Enkel het gemotoriseerd verkeer richting Holsbeek/Rotselaar volgt een omleiding tijdens de werken, via de E314. Volgens de huidige planning duren de werken tot midden juli. Meer info over de hinder vindt u terug op het tabblad 'Actuele hinder'.

Dit project maakt deel uit van 'Leuven Noord' een reeks infrastructuurprojecten ten noorden van Leuven.

Veiliger oversteken

2 op 3 voetgangers betrokken bij een ernstig ongeval in 2019 stak de rijbaan over. Dit toont aan hoe belangrijk het is om veilige oversteekplaatsen te voorzien. Tussen 2020 en 2023 zette ons agentschap extra in op het beveiligen van oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers met focus op schoolomgevingen

De zichtbaarheid van overstekende voetgangers en fietsers werd verbeterd door bijvoorbeeld punctueel te verlichten. Eind 2023 zijn in totaal 263 oversteekplaatsen voor voetgangers (VVOP) en/of fietsers (VFOP) met extra verlichting uitgerust. Begin 2024 worden ook nieuwe richtlijnen rond oversteekplaatsen gepubliceerd met extra aandacht voor het garanderen en creëren van veilige randvoorwaarden.