Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsbrug over Haachtsesteenweg

Fietsbrug over Haachtsesteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Weg

N21

Er stond eerder op deze webpagina te lezen dat de werken zouden starten in 2020. De voorbereidende berekeningen en het technische vooronderzoek hebben meer tijd in beslag genomen dan aanvankelijk voorzien was. Daardoor schuift de timing op. Volgens de huidige planning zullen de werken in het voorjaar van 2021 starten.  

Wat en waarom?

Betere fietsverbinding

Het Agentschap Wegen en Verkeer bouwt in 2021 een nieuwe fietsbrug over de Haachtsesteenweg (N21) in Steenokkerzeel. AWV doet dat in samenwerking met Brussels Airport, die gronden afstaat en mee investeert in het project. Daarnaast krijgt Wegen en Verkeer financiële steun uit het "EFRO"-fonds, dat is het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie. Dankzij de fietsbrug zal Brucargo, de cargozone van de luchthaven, beter verbonden zijn met Vilvoorde. De brug zal ook verbonden worden met andere fietsroutes ten noorden van de luchthaven.

Naast de fietsbrug over de Haachtsesteenweg en de toeleidende fietspaden, komt er ook een kokerbrug ter hoogte van het knooppunt van de fietssnelweg F214 en fietssnelweg FR20. Dankzij deze kokerbrug moet het fietspad dat van de fietsbrug komt minder niveauverschil overbruggen, wat dan weer het fietscomfort verhoogt. Zo kan de iets minder sportieve fietser die vanuit Vilvoorde of Diegem komt aangefietst ook vlot de fietsbrug bereiken.  

Fietsbrug over Haachtsesteenweg en aansluitingen op fietsroutes

 Het project wordt verwezenlijkt in samenwerking met Brussels Airport (dat grond afstaat en mee investeert) en met financiële steun van de Europese Unie Brussels Airport staat niet alleen haar terreinen af, het investeert ook 200.000 euro. De Europese Unie legt 700.000 euro bij uit het “EFRO-fonds” (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). De rest van de investering van ongeveer 900.000 euro komt van AWV.

Timing en impact?

Werken starten in voorjaar 2021

De ingenieurs van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, van de Vlaamse overheid, werken momenteel aan het ontwerp van de brug. Het ontwerp moet goedgekeurd worden door alle partners: het Agentschap Wegen en Verkeer, het gemeentebestuur van Steenokkerzeel en Brussels Airport. Zodra het ontwerp goedgekeurd is, zal Wegen en Verkeer een aanvraag voor de omgevingsvergunning, vroeger ook wel "bouwvergunning" genoemd, indienen.

Volgens de huidige planning zullen de werken in het voorjaar van 2021 kunnen starten. Zodra er een precieze startdatum is en er meer geweten is over de hinder, kan u dat lezen op deze webpagina. We communiceren hierover ook met de omwonenden via brieven.