Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzame LED-verlichting voor omgeving Joanna-Maria Artoisplein

Duurzame LED-verlichting voor omgeving Joanna-Maria Artoisplein

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R23
N19

UPDATE 19/10/2022: Op maandag 17 oktober ging fase 2 van start waarbij de verlichtingspalen in middenberm van de Diestsevest worden weggenomen. Volgens de huidige planning zullen deze werken afgerond zijn op vrijdag 21 oktober. Vanaf maandag 24 oktober dienen enkel nog de basisplaten van de palen vervangen te worden en de kabels uitgemeten te worden, maar dit geeft geen hinder.

Wat en waarom?

Minder verlichtingspalen, meer licht voor fietsers  

Wegen en Verkeer start binnenkort met de zogenaamde ‘verledding’ van de verlichting in de omgeving van het Joanna-Maria Artoisplein (R23) in Leuven. Van aan de Vaart tot het station worden de verlichtingspalen aangepast, verwijderd en/of vernieuwd. Daardoor wordt er tot 20% bespaard op het energieverbruik ten opzichte van de huidige verlichting. Daarmee draagt Wegen en Verkeer bij tot de klimaatdoelstellingen, omdat er minder CO-uitstoot is. De hoeveelheid verlichtingspalen aan het Joanna-Maria Artoisplein zal ook verminderd worden. Zo zal er één verlichtingspaal komen per zone die voldoende licht geeft op de rijweg én er vooral voor zorgt dat er betere verlichting is voor de fietsers. LED-lampen hebben ook een langere levensduur, waardoor de lichtbron minder vaak vervangen moet worden en er dus lagere onderhoudskosten zijn. 

De werken verlopen in twee delen

  • Deel 1: de ombouw naar LED op de bestaande verlichtingspalen en het verwijderen van de verlichtingspalen in de middenberm van de Diestsevest.
  • Deel 2: het verwijderen en vernieuwen van de (verouderde) zwarte verlichtingspalen op verschillende locaties waaronder het Joanna-Maria Artoisplein, de Rederstraat en de Zoutstraat.

Het plaatsen van de nieuwe LED-verlichting past binnen de lichtvisie van Wegen en Verkeer. Bekijk die visie via deze link en kom meer te weten over de voordelen ervan.

Timing en impact?

Deel 1 in uitvoering vanaf 3 oktober

De werken van deel 1 zijn opgedeeld in 2 fasen, waarbij fase 1 op 3 oktober van start gaat en duurt tot 11 oktober. Ook fase 2 zal uitgevoerd worden in oktober, meer bepaald vanaf 17 oktober. Om de verkeershinder te beperken werken we tijdens fase 1 ’s nachts tussen 20.00 uur en 5.00 uur. Omdat er tijdens fase 2 naar verwachting wel significante geluidshinder zal zijn, worden die werken overdag uitgevoerd tussen 9.00 uur en 15.30 uur. 

  • Fase 1: de ombouw naar LED op de Diestsevest, de Vuurkruisenlaan (kant busstation) en de Aarschotsesteenweg. 
  • Fase 2: het wegnemen van de verlichtingspalen in de middenberm van de Diestsevest.

Welke hinder is er tijdens de werken van fase 1? 

  • Voetgangers en fietsers volgen enkel bij de werken aan de bovenzijde van de tunnel De Bondt en aan de onderdoorgang van de Aarschotsesteenweg een plaatselijke omleiding. 
  • Openbaar vervoer: we proberen de werken uit te voeren buiten de uren waarop de bussen rijden. Raadpleeg voor uw vertrek zeker de routeplanner van De Lijn op delijn.be/routeplanner voor de actuele informatie. 
  • Autoverkeer blijft mogelijk in beide richtingen via versmalde rijstroken. Uit veiligheidsoverwegingen geldt er tijdens de werken ‘s nachts een parkeerverbod langs de werfzone waar er op dat moment wordt gewerkt. Tijdens de werken langs de Vuurkruisenlaan zal de bypass komende van de Diestsevest ook afgesloten worden.

Bewoners krijgen nog een brief in de bus met daarin gedetailleerde informatie over het parkeerverbod.

Over de timing en impact van deel 2 kunnen we nog geen informatie geven. De uitvoering is ten vroegste in 2023 voorzien.

Vlaams herstelplan: duurzame verlichting

COVID-19 heeft de wereld en Vlaanderen hard getroffen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een herstelplan. Een investering van 4,3 miljard in 180 projecten in uiteenlopende domeinen. Van cultuur tot sport, van onderwijs tot de zorgsector en van technologie tot milieu. De werken in Leuven worden deels met deze herstelmiddelen uitgevoerd.

 

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier