Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzame LED-verlichting voor omgeving Joanna-Maria Artoisplein

Duurzame LED-verlichting voor omgeving Joanna-Maria Artoisplein

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R23
N19

UPDATE 8/2/2023: deel 1 werd eind 2022 afgerond. Voor deel 2 lopen de gesprekken met de aannemer over de uitvoeringstermijn en signalisatieplannen.

Wat en waarom?

Minder verlichtingspalen, meer licht voor fietsers  

Wegen en Verkeer start binnenkort met de zogenaamde ‘verledding’ van de verlichting in de omgeving van het Joanna-Maria Artoisplein (R23) in Leuven. Van aan de Vaart tot het station worden de verlichtingspalen aangepast, verwijderd en/of vernieuwd. Daardoor wordt er tot 20% bespaard op het energieverbruik ten opzichte van de huidige verlichting. Daarmee draagt Wegen en Verkeer bij tot de klimaatdoelstellingen, omdat er minder CO-uitstoot is. De hoeveelheid verlichtingspalen aan het Joanna-Maria Artoisplein zal ook verminderd worden. Zo zal er één verlichtingspaal komen per zone die voldoende licht geeft op de rijweg én er vooral voor zorgt dat er betere verlichting is voor de fietsers. LED-lampen hebben ook een langere levensduur, waardoor de lichtbron minder vaak vervangen moet worden en er dus lagere onderhoudskosten zijn. 

De werken verlopen in twee delen

  • Deel 1: de ombouw naar LED op de bestaande verlichtingspalen en het verwijderen van de verlichtingspalen in de middenberm van de Diestsevest (afgerond).
  • Deel 2: het verwijderen en vernieuwen van de (verouderde) zwarte verlichtingspalen op verschillende locaties waaronder het Joanna-Maria Artoisplein, de Rederstraat en de Zoutstraat.

Het plaatsen van de nieuwe LED-verlichting past binnen de lichtvisie van Wegen en Verkeer. Bekijk die visie via deze link en kom meer te weten over de voordelen ervan.

Timing en impact?

Deel 1 afgerond eind 2022

De werken van deel 1 werden ondertussen afgerond. Voor deel 2 lopen momenteel de gesprekken met de aannemer over de uitvoeringstermijn en signalisatieplannen.

Vlaams herstelplan: duurzame verlichting

COVID-19 heeft de wereld en Vlaanderen hard getroffen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een herstelplan. Een investering van 4,3 miljard in 180 projecten in uiteenlopende domeinen. Van cultuur tot sport, van onderwijs tot de zorgsector en van technologie tot milieu. De werken in Leuven worden deels met deze herstelmiddelen uitgevoerd.

 

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier