Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzame LED-verlichting voor omgeving Joanna-Maria Artoisplein

Duurzame LED-verlichting voor omgeving Joanna-Maria Artoisplein

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

R23
N19

Wat en waarom?

Minder verlichtingspalen, meer licht voor fietsers  

Wegen en Verkeer werkt aan de zogenaamde ‘verledding’ van de verlichting in de omgeving van het Joanna-Maria Artoisplein (R23) in Leuven. Van aan de Vaart tot het station worden de verlichtingspalen aangepast, verwijderd en/of vernieuwd. We besparen daardoor tot 20% op het energieverbruik ten opzichte van de huidige verlichting. Zo is er minder CO-uitstoot en draagt Wegen en Verkeer bij tot de klimaatdoelstellingen.

Waarom worden de zwarte verlichtingspalen vervangen?

LED-lampen hebben een langere levensduur, waardoor de lichtbron minder vaak vervangen moet worden en er lagere onderhoudskosten zijn. De huidige zwarte verlichtingspalen zijn niet geschikt voor LED-verlichting. We kunnen de verlichting dus niet vervangen door duurzame LED-lampen en plaatsen daarom nieuwe verlichtingspalen. We verminderen tegelijk ook de hoeveelheid verlichtingspalen aan het Joanna-Maria Artoisplein. Er komt één verlichtingspaal per zone die voldoende licht geeft op de rijweg én vooral zorgt voor betere verlichting voor de fietsers.

De werken verlopen in twee delen

  • Deel 1: de ombouw naar LED op de bestaande verlichtingspalen en het verwijderen van de verlichtingspalen in de middenberm van de Diestsevest (afgerond).
  • Deel 2: het verwijderen en vernieuwen van de (verouderde) zwarte verlichtingspalen op verschillende locaties waaronder het Joanna-Maria Artoisplein, de Rederstraat en de Zoutstraat.

Het plaatsen van de nieuwe LED-verlichting past binnen de lichtvisie van Wegen en Verkeer. Bekijk die visie via deze link en kom meer te weten over de voordelen ervan.

Timing en impact?

Deel 1 afgerond eind 2022, uitvoering deel 2 in voorjaar en zomer 2023

De werken van deel 1 werden ondertussen afgerond. Deel 2 wordt uitgevoerd in het voorjaar en de zomer van 2023. Deze werken zijn opgedeeld in verschillende fasen

Meer informatie over de timing en de hinder tijdens de werken vindt u op het tabblad ‘Timing en hinder’.

Vlaams herstelplan: duurzame verlichting

COVID-19 heeft de wereld en Vlaanderen hard getroffen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een herstelplan. Een investering van 4,3 miljard in 180 projecten in uiteenlopende domeinen. Van cultuur tot sport, van onderwijs tot de zorgsector en van technologie tot milieu. De werken in Leuven worden deels met deze herstelmiddelen uitgevoerd.

 

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier