Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanpassingen op- en afrittencomplex E40 in Ternat

Aanpassingen op- en afrittencomplex E40 in Ternat

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

E40

Wat en waarom?

Bereikbaarheid en vlotter verkeer

Wegen en Verkeer plant een studie over de haalbaarheid van ingrepen aan het op-en afrittencomplex van de E40 in Ternat (nr. 20). De mogelijke ingrepen zijn bedoeld om de bereikbaarheid van de bedrijvenzone te verbeteren en het verkeer aan de kruispunten van de N285 met het op- en afrittencomplex vlotter te doen verlopen. Het verkeer dat van en naar het shoppingcentrum ‘The Leaf’ en de achterliggende industriezone rijdt, zorgt voor vertragingen op de Assesteenweg (N285). Met de ingrepen zou dit verkeer van en naar de E40 kunnen rijden zonder de Assesteenweg te gebruiken. 

Haalbaarheidsstudie naar ingrepen

Er bestaat nog geen enkele zekerheid of deze ingrepen effectief kunnen uitgevoerd worden. Om dat te bepalen, voert Wegen en Verkeer eerst de haalbaarheidsstudie uit. Concreet wordt de haalbaarheid van twee ingrepen aan het op- en afrittencomplex onderzocht:

  1. Toegang bedrijvenzone: De mogelijkheid om aan de afrit van de E40 komende van Brussel een afslagstrook aan te leggen die rechtstreeks naar ‘The Leaf’ gaat. Op deze manier moet het verkeer dat van Brussel komt niet de Assesteenweg oprijden om naar ‘The Leaf’ te rijden. 
  2. 'Rangeerweg' parallel met E40: De mogelijkheid om de oprit van de E40 richting Brussel te verlengen tot een ‘rangeerweg’ die parallel loopt met de E40. Deze rangeerweg zou pas verder, voorbij de Vitseroelstraat, aansluiten op de E40. Zo kan het verkeer vanuit de industriezone via deze weg de oprit bereiken. In dit scenario moet ook dit verkeer dus niet via de Assesteenweg.

Beide ingrepen werden voorgesteld door de gemeente Ternat. De haalbaarheidsstudie wordt aanbesteed door Wegen en Verkeer. Voor de financiering van de studie is een overeenkomst afgesloten tussen de gemeente Ternat, Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Vlaams-Brabant (POM), MG Real Estate, Redevco en het Agentschap Wegen en Verkeer. 

Ook onderzocht: haalbaarheid aanpassingen van de circulatie rond op- en afritten 

Het studiebureau dat de haalbaarheid van de maatregelen zal onderzoeken, zal ook het voorontwerp van een busbaan langs de Assesteenweg opmaken.

Klik op de knop rechtsboven om de kaart te vergroten.

Timing en impact?

Start studie begin 2023 

Wegen en Verkeer zal de mogelijke aanpassing van het op- en afrittencomplex met het oog op de verbeterde toegang van bedrijventerrein The Leaf onderzoeken in één studie, samen met het onderzoek naar de brug van de Assesteenweg (N285) over de E40. Deze studie zal volgens de huidige planning aanbesteed worden aan een studiebureau in 2022. Dit betekent dat het studiewerk begin 2023 zal starten. Zodra er meer informatie is hierover, zullen we dat melden op deze pagina. 

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier