Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg veilige fietspaden langs Assesteenweg

Aanleg veilige fietspaden langs Assesteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N285

Wat en waarom?

Veilig fietsen langs de Assesteenweg

Wegen en Verkeer legt veilige fietspaden aan op de Assesteenweg (N285) in Ternat. Er wordt gewerkt van aan de Nattestraat tot net voor de Vianestraat (ter hoogte van het Schrijvershof), een stuk van ruim 1,5 kilometer.

Wat verandert er?

  • Verhoogde fietspaden: op dit stuk liggen vandaag geen fietspaden, fietspaden in klinkers of smalle ‘moordstrookjes’. Wegen en Verkeer legt overal verhoogde fietspaden aan in opvallende rode asfalt. De fietspaden worden overal 1,75 meter breed. De nieuwe fietspaden zullen gedeeld worden met voetgangers en dat wordt aangeduid met specifieke signalisatie.
  • Comfortabele bushaltes: de bushaltes in de projectzone (‘Business 117’ en ’Ternat Kerkstraat’) worden opnieuw aangelegd. Ze krijgen een verhoogd perron, zodat iedereen comfortabel op de bus kan stappen.
  • Veilig kruispunt: het kruispunt met de Kerkstraat/Terlindestraat krijgt een nieuwe lichtenregeling. De fietspaden aan het kruispunt worden ook veiliger aangelegd.
  • Minder parkeerplaatsen: om ruimte te maken voor de fietspaden, verdwijnen alle parkeerplaatsen. Er wordt een extra parking voorzien langs de AD Delhaize.

Op sommige stukken van de Assesteenweg liggen vandaag geen fietspaden, op andere plaatsen zijn ze te smal. Na de werken komen overal brede, verhoogde fietspaden in asfalt.

Meer weten over het ontwerp? Kijk op het tabblad 'Ontwerp'.

Timing en impact?

Werken van begin 2022 tot eind 2022

Begin 2022 starten de nutsmaatschappijen met voorbereidende werken op de Assesteenweg (N285). In de zomer starten dan de werken aan de rijweg zelf. Binnen dezelfde periode en projectzone zal Fluvius ook nog extra werken uitvoeren. Volgens de huidige planning zitten alle werken erop tegen eind 2022. Op het tabblad ‘Actuele hinder leest u alles over de verkeershinder.

Vlaams herstelplan: meer fietspaden dan ooit

COVID-19 heeft de wereld en Vlaanderen hard getroffen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een herstelplan. Een investering van 4,3 miljard in 180 projecten in uiteenlopende domeinen. Van cultuur tot sport, van onderwijs tot de zorgsector en van technologie tot milieu. De werken in Ternat worden deels met deze herstelmiddelen uitgevoerd.