Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg veilige fietsoversteekplaatsen op Leuvensesteenweg

Aanleg veilige fietsoversteekplaatsen op Leuvensesteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

N26

Wat en waarom?

Veilig de Leuvensesteenweg oversteken

De Leuvensesteenweg wordt vaak gebruikt door schoolgaande jeugd. De Vlaamse overheid legt op verschillende gevaarlijke punten een nieuwe fietsoversteekplaats aan met een middeneiland en punctuele verlichting om de veiligheid te verhogen. Fietsers kunnen zo in twee keer de Leuvensesteenweg oversteken en zijn beter zichtbaar voor aankomend verkeer. Ook voetgangers mogen deze fietsoversteken gebruiken. De volgende locaties staan nog op de planning:

 • Aan het kruispunt met de Kwaenijkstraat wordt een fietsoversteek met een middeneiland en punctuele verlichting aangelegd.
 • Aan het kruispunt met de Laarstraat en de Beringstraat komen er nieuwe fietsoversteken, vernieuwen we de bushaltes en krijgen fietsers een oversteekplaats met punctuele verlichting. Waar  nodig wordt een deel van het fietspad mee aangepast.
 • Aan het kruispunt met de Bieststraat komen er nieuwe fietsoversteken, is er een aanpassing van het fietspad en wordt er een verkeerslichtenregeling ingevoerd.

Nieuw middeneiland met fietsoversteek en punctuele verlichting aan kruispunt met Kwaenijkstraat

Deze locaties werden reeds uitgevoerd(*):

 • Aan de Guido Gezellestraat, ter hoogte van Omnipack, komt een verlichte oversteekplaats. De fietspaden die aansluiten op de oversteekplaats worden aangepast en de bushalte ‘Hever schoolweg’ richting Leuven krijgt een opknapbeurt.
 • Aan de Vosweg, de landweg tussen Shell en DHL, komt ook een oversteekplaats voor fietsers. De aannemer past de fietspaden aan en plaatst leuningen langs de Weesbeek. 

(*) Enkel aan de werf van de Vosweg worden in de maand januari of februari 2024 op 1 à 2 dagen tijd nog definitieve leuningen geplaatst. Dat gebeurt zonder bijkomende hinder voor het verkeer.

Veilige en comfortabele schoolroutes in Vlaanderen

 
Steden en gemeenten brachten de voorbije jaren meer dan 800 knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen in kaart. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verbetert op deze locaties in heel Vlaanderen de veiligheid en het comfort voor fietsers en voetgangers. We doen dat door de zichtbaarheid te verbeteren, obstakels weg te nemen of lichtenregelingen aan te passen. Zo wordt het veiliger en comfortabeler stappen en fietsen naar school.

Op deze pagina vindt u een overzicht van alle geplande ingrepen in Vlaams-Brabant.

Timing en impact?

Eerstvolgende werf vanaf maart/april 2024

Hieronder geven we een kort overzicht van de huidige planning. Als de startdata concreter worden, dan melden wij dit via deze webpagina:

 • De aanpassingen aan de Kwaenijkstraat kunnen vanaf maart/april 2024 uitgevoerd worden. De aannemer verwittigt lokaal de omwonenden bij de start van de werf.
   
 • Aan het kruispunt met de Laarstraat en de Beringstraat zijn er eerst nog verplaatsingen aan de nutsleidingen en lokale herstellingen aan de riolering nodig. Richtdatum voor de start van deze werken is zomer 2024.  
   
 • De aanpassingen aan het kruispunt met de Bieststraat zijn voor een later tijdstip. Er wordt nog aan het ontwerp gewerkt in overleg met de gemeente. Wanneer dit project concreter is, wordt deze of een aparte webpagina geactualiseerd.

Deze planning kan nog veranderen door slecht weer of door onvoorziene technische problemen.

Verkeershinder algemeen

 • Voetgangers kunnen altijd op een veilige manier voorbij de werf wandelen.
 • Fietsers langs de Leuvensesteenweg fietsen voorbij de werf over een afgeschermde corridor. 
 • Openbaar vervoer: De buslijnen 285-686 kunnen vertraging ondervinden door het beurtelings verkeer aan de tijdelijke verkeerslichten. Raadpleeg de info aan de bushalte, plan je route via delijn.be/routeplanner of contacteer De Lijn via 070 220 200 (€0,30/minuut).
 • Gemotoriseerd verkeer kan altijd de Leuvensesteenweg blijven gebruiken. Ter hoogte van de werven komen tijdelijke verkeerslichten te staan zodat u beurtelings voorbij de werken kan rijden.
 • De werken worden zo uitgevoerd dat de inritten van de bedrijven altijd bereikbaar blijven.

Als er voor bepaalde werven nog specifieke aanpassingen zijn voor verkeer, dan leest u dat binnenkort op deze webpagina.

Vragen? Contacteer ons!

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier