Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig op weg naar school in de provincie Vlaams-Brabant

Veilig op weg naar school in de provincie Vlaams-Brabant

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Weg

N26
N28
N8
N277
N1
N3
N127
N253

Wat en waarom?

Blijven stappen en trappen

Wegen en Verkeer voert nog heel wat verbeteringen uit dit najaar 2023 en in de loop van 2024 op verschillende locaties in de provincie Vlaams-Brabant.  

Vanuit de Vlaamse Overheid kunnen gemeenten een subsidie aanvragen voor de verbetering van schoolomgevingen op gemeentewegen. Naar de steden en gemeenten werd vanuit Wegen en Verkeer eveneens een oproep gelanceerd om knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen te verbeteren. Doel is om onderweg naar school en aan de schoolpoort de oversteekbaarheid voor fietsers en voetgangers veiliger te maken. Met deze verbeteringen willen we het fietsen en wandelen naar school verder stimuleren:

  • aanleg van nieuwe oversteekplaatsen met punctuele verlichting voor voetgangers en fietsers
  • aanleg van een middeneiland of verkeersgeleider om fietsers en voetgangers in twee keer te laten oversteken en een poorteffect te creëren, zodat automobilisten vertragen
  • heraanleg zebrapaden en/of nieuwe markeringen voor fietsers en voetgangers aan kruispunten en op drukke gewestwegen
  • instellen van zone 30, aanbrengen van fietslogo's...

Ook de heraanleg van bushaltes naar verhoogde perrons voor meer toegankelijkheid passen mee in het verbeteren van het openbaar vervoer op een  schoolroute. Wie meer wil weten over nieuwe Hoppinpunten in Vlaams-Brabant kan op deze pagina alles nalezen.

De veiligere schoolomgevingen in kaart

Bekijk hieronder kleinere en grotere ingrepen op de kaart. De groene iconen geven de reeds gerealiseerde projecten weer. De paarse iconen geven een overzicht van toekomstige verbeteringen in verschillende gemeenten of een reeks van ingrepen op een bepaalde gewestweg zoals op de Leuvensesteenweg/Mechelsesteenweg N26 in Herent en Boortmeerbeek. 

Klik op de groene knop om de locaties op de aanklikbare kaart te bekijken.

Veilige en comfortabele schoolroutes in Vlaanderen

 
In 2021 brachten steden en gemeenten meer dan 800 knelpunten op schoolroutes langs gewestwegen in kaart. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verbetert op deze locaties in heel Vlaanderen de veiligheid en het comfort voor fietsers en voetgangers. We doen dat door de zichtbaarheid te verbeteren, obstakels weg te nemen of lichtenregelingen aan te passen. Zo wordt het veiliger en comfortabeler stappen en fietsen naar school.

Timing en impact?

Verdere uitrol vanaf najaar 2023 tot 2024

Het veiliger maken van de eerste schoolomgevingen en schoolroutes met de relancemiddelen is in Vlaams-Brabant gestart sinds 2021. Tot en met 2022 werden er zo al een 30-tal werven uitgevoerd. In het najaar van 2023 en in de loop van 2024 volgen nog een reeks van lokale verbeteringen in een aantal gemeenten die voor schoolgaande jongeren en andere actieve weggebruikers een verschil zullen maken.

Verbeteringen voor schoolroutes staan nog op de planning voor:

Boortmeerbeek, Zemst, Roosdaal, Meise, Boutersem, Overijse, Scherpenheuvel-Zichem, Pepingen ...

Neem een kijkje op de kaart hierboven om te zien wat er in de gemeenten nog zal uitgevoerd worden. Indien er al een concrete timing is, kan je doorlinken naar een webpagina. Bij sommige werven is de hinder zeer beperkt en wordt er geen aparte webpagina aangemaakt.