Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg van 'De Vlecht' in Waregem

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

E17
N382

Wat en waarom?

Vlottere doorstroming aan op- en afritten

De doorstroming op het complex van de E17 met de Expresweg (N382) is dringend aan verbetering toe. Door de  verkeersopstoppingen aan de verkeerslichten op de N382 sta je vaak aan te schuiven om de snelweg op te rijden. Tijdens de spitsuren ontstaan hierdoor files op de afritten van de snelweg komende van Kortrijk en Gent. Deze files  reiken  tot op de pechstrook langs de E17, met gevaarlijke situaties op de snelweg als gevolg.

Diverging Diamond Interchange of 'Vlecht'

Het complex wordt op een vernuftige manier helemaal opnieuw ingericht. In de toekomst wordt het verkeer op de Expresweg vóór de brug over de E17 met verkeerslichten naar de andere weghelft geleid. Na de brug kruisen de twee rijrichtingen elkaar opnieuw, zodat iedereen opnieuw op zijn weghelft rijdt. Deze techniek zorgt ervoor dat het autoverkeer dat de snelweg op wil rijden maar één verkeerslicht tegenkomt in plaats van twee. Zo verloopt het verkeer op de Expressweg een stuk vlotter en zijn ook de fileproblemen op de snelweg opgelost. Dit systeem, ook wel een ‘vlecht’ of Diverging Diamond Interchange genoemd, wordt de eerste van zijn soort in België. In de Verenigde Staten wordt het wel al langer toegepast.

Wil je ontdekken hoe 'De Vlecht' eruit ziet? Bekijk hier de toekomstbeelden in 3D of bekijk de video hieronder.

Timing en impact?

Werken vanaf voorjaar 2022

De werken aan het complex startten in februari 2022.

De eerste voorbereidende werken gebeuren naast de rijweg en veroorzaken weinig hinder. Vanaf midden april 2022 starten de infrastructuurwerken en is er meer hinder voor het verkeer.

Meer informatie op het tabblad 'Actuele hinder'.