Aanleg vrijliggende fietspaden aan weerszijden van de Antwerpsesteenweg
Algemeen Overzicht
Het project in een notendop
Verbetering fietsvoorzieningen dringt zich op
Het Agentschap Wegen en Verkeer plant de aanleg van nieuwe enkelrichtingsfietspaden aan weerszijden van de Handelslei/Antwerpsesteenweg (N12) in Zoersel en Malle. De projectzone is ongeveer vier kilometer lang en loopt van het kruispunt met de Andreas Vesaliuslaan tot het kruispunt met de Brechtsesteenweg (N133).
De Antwerpsesteenweg is een drukke verkeersader waar heel wat doorgaand verkeer op rijdt en die dienst doet als route voor zwaar vervoer en uitzonderlijk transport. Tegelijk wordt deze weg in het fietsroutenetwerk Antwerpen gedefinieerd als een bovenlokale functionele fietsroute. Dat staat in schril contrast met de bestaande fietspadvoorzieningen. De huidige fietspaden zijn smalle stroken die op gelijke hoogte met de rijbaan lopen en niet gescheiden zijn van het autoverkeer. Bovendien zijn er niet voldoende veilige oversteekplaatsen aanwezig. Hierdoor is de huidige situatie voor de fietser verre van ideaal.
We zetten met deze ingreep sterk in op een verhoging van het comfort en de veiligheid van de fietser en hopen hiermee meer verplaatsingen met de fiets te stimuleren.
Lees alles over het nieuwe ontwerp onder 'Toekomstbeeld'.

Aanpassingen op korte termijn
Om de staat van het wegdek te verbeteren, werd in de zomer van 2021 een structureel onderhoud uitgevoerd. Dat bleek echter niet voldoende om de verkeersveiligheid optimaal te waarborgen. Daarom voerden we in september 2024 enkele aanpassingen uit aan het wegbeeld. We legden de fietspaden breder aan, met een schuwstrook tussen fietspad en rijweg. Om hiervoor ruimte te maken, verdween de huidige middenstrook tussen de rijstroken. De fietspaden legden we aan in asfalt voor meer rijcomfort. Tot slot kreeg ook de rijweg een nieuwe asfaltlaag. Met deze aanpassingen kan het snelheidsregime van 70 kilometer per uur behouden blijven. Deze ingrepen hebben slechts een beperkte impact op de doorstroming op de N12 en zetten de veiligheid van de fietser voorop.
Veilige ontsluiting voor Huize Walden op termijn voorzien
In een zijstraat van de projectzone bevindt zich zorgorganisatie Huize Walden waar heel wat minder mobiele personen verblijven, onder andere rolstoelgebruikers. Om hen van een veilige ontsluiting op de N12 te voorzien, zorgen we in samenwerking met de gemeente Malle op termijn voor een oversteekplaats aan het kruispunt met de Sint-Pauluslaan. Daarbij maken we bushaltes ‘Dennenlaan’ toegankelijk en voorzien we ze van haltehavens. We verplaatsen ze eveneens naar het kruispunt. Er wordt ook een doorgang voorzien tussen de parking aan de Sint-Paulusstraat en de bushalte. Het snelheidsregime passen we aan naar 50 kilometer per uur.
Ter hoogte van de nieuwe locatie van de bushaltes loopt de Moffenvenbeek. Om de bushaltes correct aan te leggen, zodat deze niet in conflict komen met de waterloop, is een omgevingsvergunning nodig. De ontsluiting aan Huize Walden wordt daarom naar alle waarschijnlijkheid niet tegelijk uitgevoerd met de aanpassingen op de N12 zelf.
Projectverloop
Grondverwervingen lopende
Het studietraject voor de vernieuwing van de fietspaden loopt al enkele jaren. In verschillende stappen werden een startnota, projectnota en de ontwerpplannen opgemaakt. In totaal zijn er 217 innemmingen nodig om voldoende ruimte te voorzien voor de aanleg van de nieuwe fietspaden achter de grachten. Momenteel zijn de grondverwervingsgesprekken lopende. Ongeveer 65% van de dossiers is inmiddels afgerond. Pas wanneer alle grondverwervingen rond zijn, vragen we de omgevingsvergunning aan, starten we de aanbestedingsprocedure op en kunnen we de uitvoering van de definitieve herinrichting inplannen.
communicatie
Blijf op de hoogte
Alle informatie en de laatste stand van zaken vindt u steeds terug op deze projectpagina.
Zodra we de omgevingsvergunning voor de fietspaden aanvragen zullen we de communicatie over het project activeren. Sowieso voorzien we een infomoment voor de start van de werken.