Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee zaterdagen grote hinder aan Leonardkruispunt, ook voor buitenring

Twee zaterdagen grote hinder aan Leonardkruispunt, ook voor buitenring

Op zaterdag 1 juni en zaterdag 8 juni houden weggebruikers best rekening met aanzienlijke vertragingen op de Brusselse ring (R0) en de E411. Om de planning te halen en op 1 juli te kunnen beginnen met het onderhoud van de vloerplaat van de binnenring, moet het Agentschap Wegen en Verkeer eerst de zijwanden afwerken aan de ingang en de uitgang van de koker van de binnenring. Om die timing te halen, zal het agentschap de tunnel van de ring niet openen op zaterdagochtend om 8.00 uur - zoals het afgelopen jaar wekelijks gebeurde - maar zal de aannemer doorwerken tot 16.00 uur. De tunnel van de E411 blijft al die tijd open, zoals het afgelopen jaar het geval was.   

> Hinder tot eind december 2024 (geüpdatet)
> Planning werken
> Veelgestelde vragen (geüpdatet)

Hinder voor binnenring, buitenring en E411

De afgelopen weken leidde de afsluiting van de tunnelkoker van de buitenring op zaterdagen telkens tot file en gevoelige vertragingen op de E411, met een gemiddelde filelengte tot Hoeilaart. Op de binnenring zullen de wachttijden vergelijkbaar zijn met die van de afgelopen weken op weekdagen: automobilisten op de binnenring zullen aanschuiven van in Wezembeek-Oppem of Zaventem - dat komt overeen met wachttijden van een halfuur tot drie kwartier. 

Tunnelkoker buitenring ook afgesloten

Het verkeer van de binnenring (rijrichting Waterloo) wordt op 1 en 8 juni bovengronds omgeleid en zal daarbij (net zoals de afgelopen weken geregeld gebeurde) de rijweg gebruiken die in normale omstandigheden door het verkeer van de buitenring gebruikt wordt (het groene lijntje op het plan hieronder). Het gevolg is dat ook de tunnelkoker van de buitenring (rijrichting Zaventem) afgesloten moet worden. Die bestuurders worden omgeleid via de E411 en het op- en afrittencomplex van Maleizen (blauw lijntje). 

Ingewikkelde puzzel

De planning van een grote tunnelrenovatie zoals die van de Leonardtunnel is een ingewikkelde puzzel. Bepaalde ingrepen kunnen onmogelijk tegelijkertijd gebeuren. De uitgang van de koker van de binnenring moet afgewerkt zijn, omdat vanaf 1 juli, wanneer de koker van de binnenring een onderhoud krijgt (en de koker van de binnenring afgesloten zal zijn), het verkeer van de binnenring omgeleid zal worden via de rijstrook naast de zijwand. Dat is de rijstrook waar in de toestand zonder werken het verkeer rijdt dat vanuit Herrmann Debroux komt en richting Waterloo rijdt - die lus, die sinds half april afgesloten is, zal om die reden afgesloten blijven tot eind oktober, wanneer normaal gezien het onderhoud van de vloerplaten beëindigd zal zijn.

Nachtelijke afsluitingen

Sinds april 2024 gaat de tunnel van de ring (verdieping -2) van de Leonardtunnel op weekdagen (maandag tot en met vrijdag) om 20.30 uur dicht. Tijdens deze nachtelijke afsluitingen heeft de aannemer de afgelopen dertien maanden het gros van de werken gedaan: onder andere de wanden en het plafond van de tunnel, de goten en de veiligheidsstootbanden, de zijwanden van de toegangen kregen een grondig onderhoud. Om 5.30 uur - op zaterdagen is dat om 8.00 uur - wordt de tunnel opengesteld, zodat het verkeer van de ring en van de E411 overdag zo weinig mogelijk gehinderd wordt. (Sinds half maart 2024 heeft het Agentschap Wegen en Verkeer een aantal bijkomende, ingrijpende werken gestart waardoor er overdag toch aanzienlijke hinder is, vooral voor de binnenring. Zie de pagina hinder op de website voor een overzicht van alle hinder.