Overslaan en naar de inhoud gaan

Machelen: Eerste fase herinrichting Woluwelaan vanaf 3 november

Machelen: Eerste fase herinrichting Woluwelaan vanaf 3 november

Op dinsdag 3 november start het Agentschap Wegen en Verkeer met de herinrichting van de Woluwelaan (R22) tussen het kruispunt met de Henri Rampelbergstraat en de Haachtsesteenweg. Het uitzicht en de wegindeling zullen onder meer door de bouw van een tunnel en de aanleg van vrijliggende fiets- en voetpaden grondig veranderen. Na een lange periode van voorbereidende nutswerken, worden er nu in een eerste fase van de werken twee ontsluitingswegen aangelegd voor de bedrijven die op dit moment rechtstreeks aantakken op de Woluwelaan. Die werken hebben weinig tot geen impact op het doorgaande verkeer. De werken met impact op de Woluwelaan zelf starten vanaf begin 2021.

 

Alle info over de herinrichting van de Woluwelaan

 

Vlottere en veiligere verkeersdoorstroming op de Woluwelaan

Met de herinrichting werkt Wegen en Verkeer aan een betere en veiligere verkeersdoorstroming op de drukke verkeersas die de Woluwelaan vandaag is. Het verkeer zal er na afloop van de werken vlotter kunnen wisselen tussen de Woluwelaan, de ring rond Brussel (R0) en de E19. Dankzij de bouw van een tunnel voor het doorgaande verkeer richting Vilvoorde en de aanleg van vrijliggende fiets- en voetpaden langs beide kanten van de weg, zal ook de mobiliteit en de levenskwaliteit van de directe omgeving verbeteren. Het openbaar vervoer zal in de toekomst vlotter verlopen door de aanleg van een vrijliggende busbaan in beide richtingen. 

 

Aanleg ontsluitingswegen ter hoogte van Holstraat en Beaulieustraat in eerste fase

Om ervoor te zorgen dat bedrijven die nu via de Woluwelaan ontsluiten toegang krijgen tot hun domein legt de aannemer in een eerste fase van de werken vanaf 3 november tot het einde van het jaar nieuwe ontsluitingswegen aan ter hoogte van de Holstraat en de Beaulieustraat. Die wegen zijn nodig omdat rechtstreeks aansluiten op de Woluwelaan na afloop van de herinrichting niet langer mogelijk zal zijn. Tijdens deze eerste fase worden er geen werken op de Woluwelaan zelf uitgevoerd, waardoor de hinder voor het doorgaande verkeer en de omgeving beperkt blijft. 

 

Ontdek de fasering van de werken

 

Hinder voor doorgaand verkeer op Woluwelaan vanaf begin 2021 

Begin 2021 start de aannemer in een volgende fase met de werken op de Woluwelaan zelf. Vanaf dan zal het verkeer langs de werfzone op de Woluwelaan via versmalde rijstroken (één per rijrichting) moeten rijden. De bestaande afrit nummer 5 vanop de Brusselse binnenring richting Woluwelaan wordt in die periode ook definitief afgesloten voor alle verkeer. Wie dan nog op de Woluwelaan wil geraken vanop de binnenring moet, in afwachting van de ingebruikname van het nieuwe verkeersknooppunt, via afrit 12 Vilvoorde-Luchthavenlaan op de E19 rijden.



Actuele hinder tijdens de werken

 

Openstelling verkeersknooppunt Machelen na herinrichting Woluwelaan

In 2017 werd het verkeersknooppunt in Machelen, tussen de Brusselse binnenring, de Woluwelaan en de E19, met vier extra ‘armen’ heringericht. Dit op- en afrittencomplex zal pas worden opengesteld nadat de huidige geplande werken aan de Woluwelaan zijn afgerond. Volgens de huidige planning is dat eind 2022.

 

Regio vlotter bereikbaar met de fiets

Ook in 2017, en ook in het kader van het project ‘de herinrichting van de Woluwelaan’, legde Wegen en Verkeer langs de Woluwelaan al twee kilometer nieuwe, vrijliggende fietspaden aan.  Het agentschap bouwde ook een fiets- en voetgangerstunnel die de Machelse woonwijk Schetsveld opnieuw verbindt met de Beaulieuwijk (ook in Machelen) en Vilvoorde. Dat werk wordt nu voortgezet, zodat de ruimere regio vlotter bereikbaar wordt met de fiets.