Overslaan en naar de inhoud gaan

Leonardtunnel: vanaf donderdag moeilijke avondspits, gebruik de alternatieven

Leonardtunnel: vanaf donderdag moeilijke avondspits, gebruik de alternatieven

Zoals eerder aangekondigd, sloot het Agentschap Wegen en Verkeer op dinsdagochtend (16 april) de verbinding Herrmann Debroux - Waterloo af. Het agentschap heeft de komende weken deze ruimte nodig om de zijwand aan de uitgang van de tunnelkoker (van de binnenring, voor het verkeer richting Waterloo)  een onderhoud te geven. Pendelaars wordt aangeraden om vanaf donderdag zoveel mogelijk de alternatieven te gebruiken.

> Planning werken 

> Overzicht hinder

> Veelgestelde vragen 

Eerste moeilijke avondspits donderdag

Wegen en Verkeer laat de verbinding op dinsdag en woensdag wel nog open van 16u tot ‘s anderendaags om 6u ‘s ochtends, om de avondspits op die eerste twee dagen te verlichten. Op dinsdag 16 april werd om 6u 's ochtends de verbinding Herrmann Debroux - Waterloo afgesloten, zoals eerder aangekondigd. Op dinsdag 16 april en woensdag 17 april wordt de verbinding telkens opengesteld om 16u, om het verkeer in de avondspits toch tot 6u 's ochtends 's anderendaags. Met andere woorden, de verbinding zal open staan voor verkeer van 16 april om 16u tot 17 april om 6u en van 17 april om 16u tot 18 april om 6u.  Op donderdag 18 april om 6u 's ochtends wordt de verbinding definitief afgesloten, tot eind oktober.

Vermijd Brussel met de wagen

Om te vermijden dat de lokale wegen in de Brusselse en Vlaamse gemeenten rond de werf nog meer vollopen met verkeer, is het belangrijk dat de zoveel mogelijk voor de alternatieven kiezen in plaats van de wagen: werk van thuis, neem het openbaar vervoer, of de fiets voor de kortere afstanden.

Adviesroutes

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft in samenspraak met Brussel Mobiliteit deze adviesroutes uitgestippeld, voor bestuurders die vanaf donderdagavond Brussel verlaten via de oostkant van de stad: 

  • via de Tervurenlaan (N3), om in te voegen op de Ring R0 ter hoogte van het Vierarmenkruispunt
  • via de Franklin Rooseveltlaan (N24), de Vorstlaan en de Delleurlaan (R22), en vervolgens via de Ter Hulpseteenweg (N275) om in te voegen op de Ring (R0) ter hoogte van Groenendaal in de richting van Waterloo 

Sinds enkele maanden is er op de Tervurenlaan een rijstrook minder voor de bestuurders die vanuit Brussel komen en aansluiten op het Vierarmenkruispunt. Die rijstrook werd ingenomen bij de aanleg van een nieuwe fietssnelweg richting Leuven. De rijstrook wordt een van de komende dagen opengesteld, zodat het verkeer daar zo vlot mogelijk kan rijden zodra de route via de Tervurenlaan in gebruik komt. 

De komende weken zal het Agentschap Wegen en Verkeer samen met de Brusselse instanties en de gemeentebesturen de verkeerssituatie op de hoofdwegen en op het lokale wegennet nauwgezet monitoren. Het routeadvies zal mogelijk aangepast worden op basis van die monitoring.

Veel hinder verwacht

Let wel: de hierboven vermelde Brusselse wegen worden tijdens een gemiddelde avondspits ook al heel druk gebruikt. Het verkeer zal ook daar niet vlot kunnen rijden. Er zijn jammer genoeg geen ‘vlotte’ omleidingsroutes, want het wegennet aan de oostkant van Brussel is volledig verzadigd. Ook in een toestand zonder werken is er veel file. Het advies blijft dus: gebruik zoveel mogelijk de alternatieven. 

Gebruik de alternatieven

Om te vermijden dat de lokale wegen in de Brusselse en Vlaamse gemeenten rond de werf nog meer vollopen met verkeer, is het belangrijk dat meer mensen de alternatieven gebruiken: zoveel mogelijk telewerken, het openbaar vervoer nemen, en de fiets voor de kortere afstanden.

Onverwachte werken

Recent is gebleken dat de zijwanden van de vier toegangen in slechtere staat zijn dan verwacht. De werken aan de bovengenoemde zijwand (van de uitgang van de tunnelkoker voor het verkeer van de binnenring) zullen duren tot 15 juli, maar de verbinding Herrmann Debroux - Waterloo blijft afgesloten tot eind oktober. Wegen en Verkeer heeft die ruimte namelijk nog nodig terwijl er gewerkt wordt aan de vloerplaten van de tunnel.

Ingewikkelde puzzel

De fasering van de renovatie is een ingewikkelde puzzel. De bedoeling is dat het verkeer tijdens de ingrijpende werken toch nog zo vlot mogelijk alle richtingen uit kan.  Wegen en Verkeer pakt eerst de in- en uitgang van de tunnelkoker van de binnenring aan, zodat ze vanaf begin juli kunnen beginnen met het onderhoud van de vloerplaat van diezelfde koker (van de binnenring). Zodra de tunnelkoker van de binnenring helemaal klaar is - volgens  de huidige planning eind augustus, zal het verkeer van de buitenring  door die afgewerkte koker rijden. Dat verkeer zal dus in die fase als het ware ‘spookrijden’.