Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot onderhoud brug in knooppunt E40 met E314 zit erop

Groot onderhoud brug in knooppunt E40 met E314 zit erop

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt sinds maart 2021 aan de brug boven de verbindingsweg tussen de E40 en E314 in Heverlee (Leuven). De brug kreeg een grondige opknapbeurt, van de pijlers aan de onderkant tot het wegdek erbovenop. Vrijdag 14 juli gaat alle signalisatie weg en kan het verkeer opnieuw ongehinderd doorrijden. 

> Beeldengalerij werken snelwegbrug knooppunt E40 x E314

"Onze infrastructuur moet efficiënt en optimaal beheerd en onderhouden worden. De erfenis uit het verleden is er een met een grote achterstand en kunstwerken die zich in slechte staat bevinden. Binnen ons vervanging- en renovatieprogramma ‘OverBruggen’ kennen veiligheid en betrouwbaarheid een absolute prioriteit. Het is dan ook noodzakelijk om zoals hier op deze twee locaties een grote en optimale inhaalbeweging te maken”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.  

Slimme planning, weinig hinder

De werken werden opgesplitst in kleine fases. Zo bleef de hinder voor het verkeer beperkt. Er waren altijd meerdere rijstroken beschikbaar, zowel op de E314 als de E40. Die aanpak zorgde er wel voor dat de werken relatief lang duurden, ruim twee jaar in totaal. Deze week werkt een aannemer nog enkele laatste details af, vrijdag 14 juli wordt de signalisatie weggehaald. Daarna volgen nog enkele kleinere afwerkingen aan de brug, maar hier zal het verkeer weinig of niets van merken.

Boven- en onderkant

“Zowel de boven- als onderkant van de snelwegbrug kreeg een grondig onderhoud. De aannemer stripte de bovenkant van de brug tot op het beton. Daarna herstelde hij de structuur waar nodig en bouwde het wegdek volledig opnieuw op”, vertelt minister Peeters. Tegelijkertijd was een gespecialiseerde firma aan het werk aan de onderkant. De asbesthoudende verf werd nauwgezet verwijderd. Dat gebeurde in een hermetisch afgesloten tent rond de brug, om er zeker van te zijn dat er geen asbestdeeltjes konden ontsnappen. “Na de grondige onderhoudsbeurt kan de brug er opnieuw tientallen jaren tegen.”

4 jaar intensieve renovatiewerken aan viaduct E314 in Wilsele afgerond in oktober

Een paar kilometer verderop in Wilsele renoveert Wegen en Verkeer al sinds 2019 aan de boven, zij- en onderkanten van het viaduct van de E314. “De overspanning van de brug is 800 meter lang en bestaat uit betonnen en stalen liggers. Zowel de betonnen structuur als de metalen gedeeltes worden vernieuwd of hersteld. Elke ligger van de brug wordt langs alle kanten intensief gerenoveerd” aldus Peeters.

Het viaduct loopt over twee spoorwegen en een deel over de Vaart van Leuven. Om dit metershoge viaduct grondig te kunnen renoveren werkt de aannemer in een aantal fasen en met verschillende (hang)stellingen en technieken. 

De aannemer werkt tijdens het bouwverlof door tot oktober 2023.
De totale renovatie is dan na 4 jaar volledig afgerond.

Beeldengalerij van tijdens de werken aan Viaduct E314 Wilsele