Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot onderhoud voor brug in knooppunt E40 / E314 in Heverlee

Groot onderhoud voor brug in knooppunt E40 / E314 in Heverlee

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

E40

Wat en waarom?

Groot onderhoud brug knooppunt E40 x E314

Wegen en Verkeer voert een groot onderhoud uit aan de brede onderbrug van de E40 aan het verkeersknooppunt met de E314. Zowel de bovenkant als de onderkant van de brug worden aangepakt.

Bovenkant brug volledig gestript

De bovenkant van de brug krijgt in een twee fasen een groot onderhoud. Ze wordt gestript tot op het beton, de aannemer voert herstellingen uit aan het beton en daarna vernieuwt hij de waterdichting en de volledige wegopbouw.

Asbestsanering volledige onderkant brug

Wegen en Verkeer doet beroep op een gespecialiseerde aannemer om het asbest op een veilige manier te verwijderen. De asbesthoudende verf wordt in drie fasen van de brug verwijderd in een hermetisch afgesloten ruimte. De luchtdruk in deze ruimte, een soort tent die rond de brug komt te staan, wordt met behulp van speciale apparatuur laag gehouden zodat er geen deeltjes ontsnappen.

Timing en impact?

Werken in verschillende fases

Wegen en Verkeer voert over een 20-tal maanden tegelijk werken aan de bovenkant en onderkant in fasen uit, zodat de weggebruiker zo weinig mogelijk hinder ondervindt. Tijdens de eerste fase in 2021 werkte de aannemer aan de vernieuwing van de invoegstrook en de vangrails op de brug van de E40 waar het verkeer vanuit Lummen op de E314 invoegt op de E40 richting Luik. In dezelfde fase werd er ook aan de andere kant van de brug richting Brussel aan de vangrails en de aanleg van tijdelijke rijstroken gewerkt, zodat het verkeer in de tweede fase richting Brussel op twee rijstroken kan blijven doorrijden.

Hinder op E40 (maart 2022 - augustus 2022) ✔️

 • Wat? De werfzone verplaatst zich volledig in de rijrichting van Luik, waar de aannemer de brug over de volledige 3 rijstroken zal strippen tot op de fundering. De op- en afritten in beide richtingen blijven steeds open.
 • Hinder?
  • Richting Luik: vanaf 3 juni zal het verkeer richting Luik opnieuw op de eigen weghelft (niet meer aan de andere kant van de middenberm) rijden, maar tot en met 10 juni zal het maar over twee i.p.v. drie rijstroken beschikken. Vanaf 11 juni zal het verkeer richting Luik opnieuw drie rijstroken op de eigen weghelft hebben, zoals in de normale situatie zonder werken. 
  • Richting Brussel: het verkeer richting Brussel zal vanaf 10 juni opnieuw zoals in de normale situatie zonder werken kunnen rijden, maar wel met een snelheidsbeperking in de werfzone.  

De werken aan de bovenkant van de brug op de E40 zijn volledig afgerond. Op de E314 lopen de werken aan de onderkant van de brug nog verder tot einde van het jaar 2022.

Hinder onderkant brug (maart 2022 - voorjaar 2023) 

 • Wat? De asbestsanering, betonherstellingen en nieuwe verflaag verloopt in drie fasen, waarbij de werfzone telkens hermetisch wordt afgesloten.
 • Hinder?
  • Maart - april 2022 (Lus naar E40 richting Luik) in de eerste fase werkt de aannemer op de lus van de E314 naar de E40 richting Luik. Hier is nauwelijks hinder voor het verkeer.✔️
  • April - zomer 2022 (Lus naar E314 richting Leuven/Lummen): daarna werkt de aannemer op de lus van de E40 naar de E314 richting Leuven/Lummen. Het verkeer rijdt over een tijdelijke weg onder de brug. Deze fase duurt volgens de huidige planning tot midden juli 2022.✔️
  • Zomer 2022 - april 2023 (Werken in middenberm): na het bouwverlof start de derde en laatste fase. Dan wordt gewerkt op de middenberm onder de brug en is er weinig hinder voor het verkeer. Deze fase duurt tot april 2023. 

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier