Herinrichting van Gentpoort en Generaal Lemanlaan
Algemeen Overzicht
Wat en waarom?
Veiliger kruispunt voor alle weggebruikers
Het Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse Waterweg, Stad Brugge en Farys slaan de handen in elkaar om de kruispunten aan de Gentpoort aan te pakken:
- Het kruispunt van de Generaal Lemanlaan (N337) met de Brugse Ring (R30);
- Het kruispunt van de ‘kleine’ Generaal Lemanlaan met de Brugse Ring (R30);
- De kruispunten van de Generaal Lemanlaan met de Nijverheidsstraat en de Daverlostraat;
- De Vlaamse Waterweg zal van de gelegenheid gebruik maken om ook renovatiewerken uit te voeren aan de Gentpoortbrug.
Herinrichting voor meer veiligheid
- Meer aandacht voor fietsers en voetgangers: in het verleden gebeurden er ernstige ongevallen op deze kruispunten, vaak met rechtsafslaand gemotoriseerd verkeer en overstekende fietsers en voetgangers. Een herinrichting op maat van fietsers en voetgangers is daarom broodnodig.
- Grondige voorbereiding en studiewerk: de herinrichting van de Gentpoort vraagt veel voorbereiding:
- Het is een ingewikkeld kruispunt, met veel aansluitende straten en intense verkeersstromen.
- Er is advies nodig van verschillende betrokken partners.
- Om de riolering, de nutsleidingen, de verkeerslichten en het Zuidervaartje aan te passen, is veel voorbereidend onderzoek nodig.
- Er is een omgevingsvergunning nodig om de werken uit te voeren. Pas nadat de vergunning wordt verleend, kan er een aannemer worden aangesteld om de werken uit te voeren.
Samenwerking tussen Wegen en Verkeer en stad Brugge
De kruispunten veiliger inrichten blijft de belangrijkste doelstelling voor Stad Brugge en het Agentschap Wegen en Verkeer. Daarom is een herinrichting nodig, op maat van alle weggebruikers, in het bijzonder fietsers en voetgangers.
Stad Brugge:
- Stelde in 2016 een Mobiliteitsplan op. Dat plan moet de verkeersveiligheid en -leefbaarheid verbeteren in heel de stad.
- Ondertekende het SAVE-charter (Samen Actief voor Veilig Verkeer). Samen met de vereniging voor Ouders van Verongelukte Kinderen engageert de stad zich om gevaarlijke kruispunten te analyseren en aan te pakken.
Agentschap Wegen en Verkeer:
- Pakt stelselmatig gevaarlijke kruispunten in heel Vlaanderen aan. Dat doet Wegen en Verkeer op basis van een dynamische lijst, die gebaseerd is op de ongevalsgegevens van de afgelopen drie jaar. Die lijst wordt elk jaar bijgewerkt met de laatste gegevens.
- Heeft oog voor veilige schoolroutes. Kinderen moeten veilig met de fiets of te voet naar school kunnen gaan. Daarom worden de straten van en naar school veiliger ingericht.
Timing en impact?
Nutswerken starten in november 2024
Het openbaar onderzoek, in het kader van de aanvraag van de omgevingsvergunning, loopt tot 18 oktober 2024. Als alles vlot verloopt, kunnen de werken in het voorjaar van 2025 starten.
Voor die werken starten, voeren de nutsmaatschappijen de nodige werken uit. Zij starten met het vernieuwen en verplaatsen van bestaande leidingen vanaf dinsdag 12 november 2024. Meer informatie vindt u op het tabblad ‘Timing en fasering’.